Clasamentul performanței bancare din Moldova la sfârșitul lunii noiembrie 2017

În apropierea sfârșitului de an financiar, majoritatea băncilor continuă acumularea de profit și ajustarea indicatorilor economico-financiari. Măsurile impuse de BNM privind evaluarea creditelor continuă a fi înăsprite ceea ce se transpune printr-o creștere importantă a provizioanelor la unele bănci, relatează Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Astfel, la nivel agregat, baza de capital continuă să crească până la circa o treime din volumul activelor ponderate la risc, sau aproximativ 11 mlrd. MDL la sfârșitul lunii Noi:17. Drept rezultat, sectorul bancar se prezintă a fi bine capitalizat, oferind o rezervă consistentă de resurse ce pot absorbi eventuale pierderi.

În același timp, pe fondul creșterii depunerilor în monedă națională continuă tendința de majorare a activelor bancare, totuși această creștere nu se regăsește în cadrul componentei de bază, și anume credite acordate, fiind mai degrabă reflectată în cadrul conturilor de numerar. Astfel, în procesul de intermediere, depunerile atrase de la populație nu-și găsesc contrapartidă în piață iar ponderea creditelor înregistrează un nivel de doar 42% în total active.

În pofida unor semnale de redresare a activității economice pe mai multe sectoare, intermedierea bancară înregistrează ritmuri modeste de creștere. Cu toate că volumul mediu lunar de credite noi acordate înregistrează o ușoară creștere, rambursarea creditelor acordate anterior are loc într-un ritm mult mai rapid. Astfel, soldul creditelor acordate își continuă tendința de micșorare, atingând la sfârșitul lunii Noi:17 valoarea de 33,4 mlrd. MDL.

În același timp, scăderea soldului de credite este caracteristică doar pentru componenta persoane juridice, în timp ce segmentul populației înregistrează o tendință opusă dar insuficientă pentru inversarea trendului general. Totuși, creșterea volumului de credite acordate persoanelor fizice, în special a celor de consum, confirmă interesul sporit al băncilor și pentru această categorie de debitori, neglijată oarecum în trecut.

În mod individual, în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii noiembrie 2017 acestea se prezintă în felul următor. Topul în continuare este condus de 4 bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național – BC „Moldova-Agroindbank” S.A., urmată de BC „Mobiasbanca” S.A., BC „Moldindconbank” S.A. și BC „Victoriabank” S.A.. Totuși, pe fundalul unui volum redus de credite neperformante și a unei eficiențe operaționale sporite, alte două bănci (BC „ProCreditBank” S.A. și „FinComBank” S.A.) înregistrează un avans semnificativ față de lunile precedente și se apropie de topul clasamentului.

În mod particular, la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice putem menționa următoarele:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău, BC „EuroCreditBank” și BC „Eximbank ” S.A.;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: BC „Victoriabank” S.A., BC „Comerțbank” S.A. și BC „Eximbank” S.A.;
  • Băncile cu cele mai calitative active: „FinComBank” S.A., BC „ProCredit Bank” S.A. și BC „EuroCreditBank” S.A.;
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: BC „Moldindconbank” S.A., BC „Mobiasbanca” S.A. și BC „Moldova-Agroindbank” S.A.;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: BC „Moldova-Agroindbank” S.A., BC „Moldindconbank” S.A.și BC „Mobiasbanca” S.A..

Element important, Clasamentul performanței bancare nu este un indicator pentru adoptarea deciziilor de plasare a economiilor sau atragere a finanțărilor. Astfel, acesta reprezintă mai degrabă o sursă de informare asupra rezultatelor generate de fiecare bancă în parte în funcție de nivelul mediu generat de sectorul bancar la nivel agregat.

Sursa: expert-grup.org



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.