10 filme care te vor ajuta la îmbunătățirea culturii financiare

Evenimentele cele mai importante din business și economie sau stilul de viață din acest mediu au reprezentat surse de inspirație pentru multe opere din cinematografie sau literatură.

Adevărul Financiar prezintă un top al filmelor care te vor ajuta la îmbunătățirea culturii financiare.

1. Wall Street (1987, regia: Oliver Stone)

Filmul prezintă povestea lui Bud Fox (interpretat de Charlie Sheen), un broker tânăr și nerăbdător, care dorește să se afirme cât mai repede și care este luat sub „aripă” de idolul său, Gordon Gekko (Michael Douglas), un vestit jucător la bursă.

Filmul a avut premiera la puțin timp după ziua cunoscută sub denumirea de „Lunea Neagră”, care a însemnat începutul crizei de capital de la finalul anilor ’80.2. Wall Street: Money Never Sleeps (2010, regia: Oliver Stone)

„Wall Street: Banii sunt făcuți să circule” este o poveste despre câștigurile obținute cu orice preț și despre oameni care sunt dispuși la orice, pentru a pătrunde în cel mai bogat și exclusivist club al oamenilor puternici: Wall Street.

În același timp, filmul prezintă reversul medaliei al îmbogățirii fără scrupule, dat de drama tatălui (Michael Douglas) părăsit de propria fiică.

3. The Wolf of Wall Street (2013, regia: Martin Scorsese)

Filmul se bazează pe povestea adevărată a vieții lui Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), de la începutul carierei de broker și ascensiunea până în vârful piramidei, urmată de prăbușirea în păcatul lăcomiei. Banii îl transformă din omul corect în infractorul implicat în scandaluri de corupție, înșelăciune și crimă.

4. The Godfather: Part II (1974, regia: Francis Ford Coppola)

Partea a doua a seriei de filme „Godfather” prezintă, în paralel, atât primii ani de viață și ascensiunea lui Vito Corleone, cât și continuarea poveștii familiei sale, prezentată în primul film.

După ce rudele din Sicilia îi sunt omorâte de Mafie, tânărul Vito (Robert de Niro) pleacă în Statele Unite, acolo unde își câștigă un renume, prin munci mai mult sau mai puțin ortodoxe. Cel de-al doilea plan merge pe firul afacerilor din prezent ale familiei Corleone, conduse de Michael (Al Pacino).

5. Casino (1995, regia: Martin Scorsese)

Pelicula caută să dezvăluie ce se ascunde în spatele luminilor și a luxului din capitala mondială a jocurilor de noroc, Las Vegas. Filmul urmărește ascensiunea și decăderea a trei personaje – „Ace” (Robert De Niro), Nicky (Joe Pesci) și Ginger (Sharon Stone), care ajung să dețină și să opereze un mare cazinou.

6. Inside job (2010, regia: Charles Ferguson)

Documentarul face analiza crizei financiare mondiale, declanșată, în 2008, de creditele neperformante „subprime”.

Criza care a provocat falimentul marii bănci de investiții Lehman Brothers s-a soldat cu pierderi de 20.000 de miliarde de dolari, dispariția a milioane de locuri de muncă și cea mai mare recesiune mondială, de după Marele Crah Bursier din 1929.
7. Enron: The Smartest Guys in the Room (2005, regia: Alex Gibney)

Documentarul este ecranizarea best-seller-ului „ The Smartest Guys in the Room”, scris de doi reporteri de la revista Fortune, și care cuprinde relatările persoanelor implicate în ceea ce s-a numit „frauda secolului”.

Filmul încearcă să explice cum a fost posibil ca directorii uneia dintre cele mai mari companii listate la Bursa din New York să-și însușească un miliard de dolari. Falimentul Enron a însemnat evaporarea economiilor angajaților și ale investitorilor.

8. Glengarry Glen Ross (1992, regia: James Foley)

Intriga filmului este centrată pe activitatea dintr-o agenție imobiliară, aflată într-o perioadă nefastă a pieței vânzărilor de locuințe. Pentru angajați este lansat un concurs cu premii, în funcție de performanțe, ultimii urmând să fie concediați.

Filmul, cu o distribuție de excepție (Al Pacino, Kevin Spacey, Jack Lemmon ș.a.), este ecranizarea piesei cu același nume, laureată cu premiul Pulitzer, în 1984.

9. American Psycho (2000, regia: Mary Harron)

Filmul este transpunerea pe peliculă a unuia dintre cele mai controversate romane scrise în anii ’80. Personajul principal este un businessman de succes (Christian Bale), obsedat de propria imagine de „stăpân al universului”, care, noaptea, se transformă într-un criminal în serie.

Pelicula poate fi privită ca fiind o satiră socială a unei societăți care și-a pierdut principiile morale, iar legea este făcută de rapacitatea membrilor săi.

10. The Social Network (2010, regia: David Fincher)

Epoca Facebook nu putea să nu genereze un film care relatează povestea celei mai populare rețele de socializare, de la simpla creare a unei baze de date cu toate fetele din campusul de la Harvard până la mutarea echipei lui Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) în birourile din Palo Alto.Sursa: adevarulfinanciar.roJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.