Bursa de Valori București (BVB) și Raiffeisen Centrobank (RCB) au lansat un nou produs de investiții, disponibil investitorilor români, atât pentru o piață în creștere, cât și pe una descendentă. Începând de 7 iunie 2016, 30 de noi produse RCB – toate de tip warrant – vor fi listate în cooperare cu partenerul de distribuție Raiffeisen Bank România. Scopul este acela de a furniza atât investitorilor instituționali, cât și investitorilor individuali, o soluție globală de investiții pentru fiecare tip de piață.
Odată cu listarea warrant-urilor la Bursa de Valori București, investitorii vor avea posibilitatea de a investi în 6 acțiuni românești: Banca Transilvania, BRD Gr. Soc-Gen, Electrica, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, indici internaționali recunoscuți: EURO STOXX 50® și ROTX® EUR, sau mărfuri, cum ar fi aurul. Instrumentele lansate dau deținătorului dreptul, dar nu și obligația, de a cumpăra sau de a vinde activul suport la un preț specific al instrumentului. Având aceste caracteristici, warrant-urile sunt similare cu opțiunile. Toate warrant-urile RCB sunt oferite în moneda locală RON. Warrant-urile vor fi tranzacționate permanent, prin servicii de market-making oferite de RCB.
„De astăzi, investitorii și traderii au noi posibilități de a câștiga bani, în timp ce activează pe Bursa de Valori București. Noi suntem mulțumiți că prin cooperarea cu Raiffeisen Centrobank au fost generate aceste posibilități și invităm și alte instituții financiare să se alăture acestei călătorii fascinante, împreună cu Bursa de Valori București, în calitate de emitenți de noi produse financiare tranzacționate la bursă. Nu uităm de educația investitorilor care însoțește introducerea noilor instrumente și concentrarea asupra acestui aspect este un punct de reper al strategiei noastre de dezvoltare”, a spus Ludwik Sobolewski, Director General la Bursa de Valori București.
„Va fi posibilă, în premieră, investiția în produse cu efect de levier având activ suport local, acest lucru permițând investitorior să beneficieze chiar de pe urma creșterii sau scăderii prețurilor sau a indicilor. Încă un avantaj al warrant-urilor listate este acela ca ele oferă pentru prima dată oportunități de hedging pentru acoperirea riscului de scădere a prețului acțiunilor locale. De asemenea, vedem prezența noastră locală și sustenabilă în calitate de market-maker ca un serviciu către Bursa de Valori București și către investitori. Mai mult, funcționalitatea de market-maker oferită este parte integrantă a întregii oferte de produs” a declarat Heike Arbter, Managing Director în cadrul RCB și Head of Structured Products.
Potrivit lui Mihai Lazăr, Director de vânzări pentru piața de capital la Raiffeisen Bank România, precum și responsabil pentru distribuția produselor structurate pe piața românească, aceste noi instrumente în oferta pieței de capital din România dau posibilitatea investitorilor să tranzacționeze strategii potrivite nivelului de risc/randament căutat de fiecare în parte. “Lansarea acestor instrumente face parte din inițiativa mai largă a Grupului Raiffeisen pentru a contribui la dezvoltarea pieței de capital românească și pentru a sprijini țara în a deveni o piață emergentă”, a declarat Lazăr.
Cu mai mult de 4.000 de certificate și warrant-uri pentru acțiuni din Austria, Europa de Est și alte titluri internaționale selectate, indici dar și materii prime, RCB iese în evidență cu mulți ani de experiență și de muncă de pionierat pentru produse structurate în Austria, Polonia, România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.
Warrant-urile sunt produse financiare derivate, similare opțiunilor de cumpărare pe termen lung emise de către companii sau de către bănci. La fel ca și opțiunile, warrant-urile au un activ suport (indici, devize, marfuri, acțiuni etc.) al cărui preț îl replică și pot fi negociate, de regulă, pe piața secundară.
Sursa: bvb.ro / brkfinancialgroup.ro