Rolul banilor de buzunar în viaţa copiilor

Copiii trebuie ajutaţi  încă de mici să aibă o viziune corectă asupra banilor. Pentru multe familii, discuţia despre bani este un tabu. Adulţii îi câştigă, copiii îi cheltuie. Am întrebat câţiva părinţi dacă consideră importanţi banii de buzunar pentru copii? Opiniile sunt diferite.

„Depinde de ce vârstă a copilului vorbim, dacă e vorba de o vârstă mai mică, de 6 -7 ani, şi banii de buzunar ajung nişte bani de puşculiţă pe care copilul e să-i gestioneze corect, atunci, da, cred că ar fi ceva benefic. În cazul în care i-ar cheltui în fiecare zi pe dulciuri ar fi cu totul altceva.”

„Cred că e importat ca cei mici să ştie în primul rând de unde provin banii, în ce mod se realizează şi faptul că banii sunt întotdeauna direct proporţionali cu munca depusă”.

„Banii nu sunt importanţi  pentru copii. Pentru ei e important  să obţină ceea ce ei îşi doresc, banii sunt irelevanţi până la o anumită vârstă.”

Majoritatea copiilor primesc bani de buzunar, aceştia sunt cheltuiţi pe tot soiul de nimicuri, a căror utilitate este cu greu înţeleasă de adulţi. Şi totuşi, este important ca orice copil să aibă un buget propriu, pe care să şi-l gestioneze cât mai responsabil, pentru a învăţa valoarea banului şi a se pregăti pentru viaţa de adult. Psihologul Anca Axente ne explică cum trebuie văzuţi banii de buzunar.

Banii trebuie văzuţi din perspectiva cheltuielilor, a economiilor, ca dărnicie faţă de alţii şi chiar din perspectiva lipsei  lor. Sunt mai multe faţete legate de modul în care putem să-i instruim pe copii legat de bani, cât mai devreme pentru că altfel influenţa din exterior devine mai importantă decât cea din cadrul familiei. Atitudinea faţă de bani învăţată în familie va reflecta valorile familiei în care creşte copilul. Copiii  înţeleg  dacă o anumită sumă de bani este pentru ei, altă sumă  este pentru a-şi cumpăra ceva, dar nu acum, ci când se adună mai mulţi bani, şi o altă sumă dăruim. Cred că este bine să înveţe toate aceste faţete. Nu este greşit să spunem că nu avem bani pentru ceva, pentru că este important să prioritizăm  anumite lucruri ce se pot cumpăra acum, pentru altele trebuie să aşteptăm şi trebuie să decidem dacă merită sau nu. Suma pe care copilul o primeşte la început este relativă, acest lucru va reflecta întotdeauna valorile şi statul familiei. Totuşi este bine să se pornească de la puţin. Este o situaţie de învăţare ca orice altă situaţie de viaţă şi atitudine. Atitudinea faţă de bani din copilărie poate să îi  ghideze mai târziu atitudinea faţă de ce înseamnă, de exemplu, o mentalitate a prosperităţii sau a sărăciei, a luptei pentru existenţă, depinde în ce situaţie se va afla. Ceea ce modelăm la început este important pentru mai târziu”.

Chiar dacă îi oferim copilului nostru tot ceea ce are nevoie, tot va veni momentul în care îşi va cere proprii bani de buzunar.

Autor: Rodica Tulbure / radiocluj.roJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.