În perioada următoare ar urma să crească prețurile la gaze și energia electrică. Asta după ce Federația Rusă a majorat prețul de livrare a metanului pentru Republica Moldova cu 25% la 237 USD pentru mia de metri cubi. La capitolul energie electrică cereri de majorarea a tarifelor a depus la ANRE, Gas Natural Fenosa, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Victor Ursu.
Prognoza pe termen mediu a inflaţiei are la bază unele ajustări importante de tarife la anumite servicii în a doua parte a anului 2019, ca urmare a preţurilor mai mari pentru resursele energetice, dar şi a unor devieri financiare în anumite sectoare ale economiei autohtone. Având în vedere, că tarifele la unele servicii reglementate produc un impact social considerabil asupra populaţiei, momentul ajustării acestora poate fi fundamentat nu doar de factori economici, dar şi de urmărirea unor obiective sociale. Prin urmare, momentul şi magnitudinea ajustărilor de tarife nu pot fi estimate cu un grad suficient de încredere.
Potrivit datelor BNM, la capitolul incertitudini o constituie recolta din anul 2019 şi, respectiv, preţurile la produsele alimentare pe piaţa internă vor depinde, în cea mai mare măsură, de condiţiile agrometeorologice din anul curent.
Deşi condiţiile agrometeorologice din toamna anului precedent şi de la începutul anului curent nu au conturat până în prezent previziuni nefavorabile, pentru recolta din anul 2019, evoluţiile în cadrul sectorului şi, prin urmare, traiectoria preţurilor la produsele alimentare pe piaţa internă continuă să fie marcată de incertitudine.
Conform experienţei din ultimii ani, preţurile la fructele şi legumele autohtone sunt în mare măsură afectate de condiţiile meteorologice adverse cum ar fi îngheţuri, secetă, precipitaţii abundente, de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar şi vânzării acestora în punctele de comercializare din ţară.
În cazul apariţiei unor temperaturi mai scăzute sau a unor precipitaţii mai pronunţate, acest fapt ar rezulta în creşterea peste prognoze a preţurilor la produsele alimentare în următoarele luni.
Ritmul anual de creştere a preţurilor produselor alimentare va spori până la finele anului curent, după care se va diminua pe parcursul anului viitor. Ritmul anual de creştere a preţurilor reglementate va înregistra o majorare, cu excepţia trimestrului IV 2020. Ritmul anual de creştere a preţurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă până la finele anului 2019, după care va spori neesenţial la începutul anului 2020 şi va menţine o traiectorie relativ constantă spre finele orizontului de prognoză. BNM prognozează o inflație medie anuala de 4,9% în 2019 și de 5,0% în anul viitor.
Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.