În 2019 a fost înregistrat un număr record de tranzacții de vânzare-cumpărare a apartamentelor în Chișinău cât și pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Conform datelor oferite de Agenția Serviciilor Publice (ASP), numărul total de apartamente vândute a fost de 28 674 dintre care 22 187 apartamente au fost vândute în mun. Chișinău.
Datele statistice arată că numărul total de apartamente vândute în 2019 față de anul precedent este mai mare cu 40%.
Factorii care au determinat creșterea pieței imobiliare în Chișinău
Analizând informația cu privire la înregistrarea bunurilor imobile și a drepturilor de proprietate oferită de ASP, dar și situația socio-economică din țară, putem enumera mai mulți factori care au determinat o creștere fără precedent a apartamentelor vândute:
- condiții de creditare mult mai accesibile pentru persoanele fizice
- creșterea accesibilității apartamentelor
- investițiile făcute de concetățenii noștri din diasporă
- investiții făcute ca formă de business
- migrarea populației din regiunile rurale la oraș
Condiții de creditare mult mai accesibile pentru persoanele fizice
În 2019, băncile comerciale cât și alte companii de creditare au oferit condiții mult mai bune pentru accesarea unui credit ipotecar. Datorită acestui fapt, aproape 9800 de apartamente au fost procurate printr-un credit ipotecar, dintre care aproximativ 3500 de apartamente au fost procurate prin Programul Prima Casă.
Astfel, rata apartamentelor vândute printr-un credit ipotecar este de aproximativ 34%.
Creșterea accesibilității apartamentelor
Un alt factor care a influențat piața imobiliară din R. Moldova este creșterea accesibilității apartamentelor datorită creșterii nominale a salariului în lei cât și a cursului valutar stabil a leului față de Euro.
Conform Biroului Național de Statistică, în trimestrul III 2019, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7385,0 lei, având o creștere de 13,5% față de trimestrul III 2018.
Astfel, în 2019 salariul mediu anual recalculat în Euro a crescut cu 600 de Euro, de la 3,9 mii Euro anual în 2018 la circa 4,5 mii Euro anual în 2019.
Dacă facem un calcul, pentru a procura un apartament cu 2 camere de 60m2, care are o valoare de 39 000 euro (650 de euro m2 – varianta albă) sunt necesare aproximativ 8,6 salarii medii anuale.
Investiții făcute ca formă de business
Tot mai multe persoane aleg să facă investiții în imobiliare și să câștige profit pe lângă activitatea lor de bază. Distingem 2 tipuri mari de investitori:
- investitori care se orientează pe creșterea de capital – procură apartamente în blocuri noi care se află la etapa de construcție la un preț mai mic ca mai apoi după darea în exploatare să le vândă la un preț mai mare;
- investitori care se orientează pe venit pasiv – procură apartamente cu bani cash sau prin credit ipotecar ca mai apoi să le dea în chirie
Investitorii din prima categorie influențează foarte mult cererea de apartamente noi, astfel în 2019 avem și un record al apartamentelor date în exploatare.
Iar conform Serviciul Fiscal de Stat în anul 2019 avem circa 13 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.
Investițiile făcute de concetățenii noștri din diasporă
O bună parte din concetățenii noștri din diasporă speră să revină într-o bună zi acasă. Iar ca să aibă la ce reveni aceștia își cumpără o locuință, iar cea mai accesibilă și fiabilă modalitate este procurarea unui apartament în Chișinău.
Chiar dacă lucrează în Europa și au salarii decente, conaționalilor noștri totuși le este greu să procure acolo un imobil, prețurile fiind foarte mari. Dacă comparăm prețul de vânzare a unui metru pătrat din Chișinău cu alte capitale și orașe mari Europene, atunci observăm că prețurile în Chișinău sunt mult mai accesibile.
Să analizăm o familie de moldoveni care lucrează de 5 – 7 ani peste hotare și care au economii în mărime de 50 000 de euro și vor să procure o un apartament cu 2 camere cu o suprafață de 60m2, cu reparație și mobilat în bloc nou și zonă bună.
În Chișinău, prețul unui apartament astfel de apartament este: 60m2 x 900 euro/m2 (650 euro/m2 varianta albă + 250 euro pentru reparație și mobilă) = 54 000 euro.
Dacă e să facem o comparație cu orașul Bologna din Italia, pentru un apartament similar de 60m2, unde prețul pentru un metru pătrat este de aproximativ 3470 euro, este nevoie de un buget de 208 200 euro.
Deci e necesar un buget de aproximativ de 4 ori mai mare pentru a cumpăra aceeași locuință. Tocmai din aceste considerente o parte din concetățenii noștri investesc în imobile în Moldova.
Migrarea populației din regiunile rurale la oraș
Ultimele date oferite de BNS din anul 2014 ne arată că 56,6 mii de persoane au decis să-și schimbe locul de trai în altă localitate din țară, din care fiecare a doua persoană este din mediul rural.
Un sold pozitiv migrațional îl are mun. Chișinău, unde în ultimii doi ani s-au strămutat cu traiul din alte raioane 16,6 mii de persoane și mun. Bălți în care numărul persoanelor sosite a depăşit de 2,8 ori numărul persoanelor plecate.
Cu toate că nu există date oficiale recente despre migrarea populației pe interiorul țării, analizând situația socio-economică din țară putem spune că acest trend în ultimii ani este în creștere. Astfel, migrarea persoanelor de regiunile rurale la oraș a contribuit la creșterea numărului de apartamente vândute în 2019.
Sursa: accesimobil.md