Ce trebuie să facem ca problemele financiare să nu devină probleme de familie?

Problemele financiare stau în calea marilor sentimente. Şi în perioadele crizelor economice familiile sunt expuse la mari încercări. Astfel de concluzii au constatat analiştii americani de la centrul de cercetări „Allianz”. Numărul divorţurilor în perioadele instabile crește cu aproximativ 20%. Iar numărul de căsătorii şi copii devine mai mic din cauza viitorului nesigur… În familiile contemporane criza e un fel de încercare la rezistenţă. Pentru a o depăși vom începe de la elementele de bază a educaţiei financiare.

Planificăm bugetul familiei

Despre faptul că familia reprezintă un mic stat, spunea încă filosoful chinez Confucius. Şi la fel ca într-un stat o familie are nevoie de un plan financiar. Înainte de a calcula veniturile şi cheltuielile trebuie să creăm un fond de rezervă. Acestea vor fi economii neatinse a familiei voastre destinate pentru situaţii neprevăzute. În astfel de scopuri este bine să deschideţi un cont de depozit în bancă sau să deschideţi un cont bancar cu dobândă, care va compensa inflaţia. Suma pe acest cont trebuie să fie echivalentă cu minim trei salarii lunare. Acest cont îl puteţi alimenta periodic economisind 10% din bugetul lunar comun.

Apoi este nevoie să vă faceți rezerve pentru cheltuieli obligatorii şi planificate. Astfel de cheltuieli pot fi: rambursarea creditelor, plăţile comunale, arenda apartamentului, impozitele, cheltuielile de transport, şi alte cheltuieli care nu pot fi evitate. Apoi determinați mărimea economiilor pentru obiectivele pe termen scurt. De exemplu, peste trei luni va trebui să faceți revizia tehnică a automobilului, iar peste 6 luni va trebui să mergeţi în concediu. Planificaţi mărimea acestor cheltuieli (pentru aceasta puteți folosi calculatorul „Obiectiv de economisire” link) Şi în fiecare lună rezervaţi mijloace băneşti pentru aceste scopuri, ca la momentul necesității să aveţi mijloace suficiente. Suma rămasă – reprezintă cheltuielile curente zilnice. Împărţiţi această sumă în patru părţi şi străduiţi-vă să nu o cheltuiţi înainte de termen.

cheltuieli neprevazute

Nici un fel de cheltuieli nechibzuite!

Principalul duşman al bugetului personal – sunt cheltuielile nechibzuite. Această afirmaţie este adevărată şi în perioada de criză şi în timpuri obişnuite – atenţionează Alexandr Vorobiov, consultant financiar al companiei KAIL Group. Spre exemplu, statistic este demonstrat că elaborarea listei de cumpărături înainte de a merge la supermarket permite economisirea a până la 30% din suma cumpărăturii, valabil și pentru sezonul de reduceri. Trucurile publicitare ne împing să cumpărăm lucruri la preţuri mai mici, decât au fost anterior. De obicei astfel de promoţii sunt limitate în timp și ne împing să procurăm cât mai mult, tot de la ideea de a economisi. Dar acasă ne pomenim cu portmoneul gol.

Opiniile experților în finanțe personale se împart când e vorba de crearea unui buget comun al familiei. Dintr-o parte bugetul comun presupune transparenţă totală în finanţele familiei. Respectiv cu ele e mai simplu de administrat. De asemenea permanent te poţi baza pe mijloacele financiare ale partenerului de viaţă. Pe de altă parte bugetul separat oferă posibilitatea de a cheltui mai liber pe scopuri personale, în special dacă soţul sau soţia nu le împărtășește. Lipsa necesităţii de a cere şi de a negocia oferă o senzație de libertate şi independenţă. În acest caz nu este important ce modalitate de a întreţine gospodăria alegeţi, cele mai simple lucruri (mâncare, plăţi comunale, cheltuieli pentru copii) bine ar fi să le achitaţi în comun. Alexandra Cozlova, psiholog

probleme financiare

Când suflă vântu-n buzunare

Chiar dacă aţi perfectat un plan financiar ideal, situaţii de forţă majoră oricând pot apărea. Micşorarea bruscă a salariului, concedierea de la locul de muncă, probleme legate de sănătate, sau alte situaţii de risc necesită a fi soluţionate. În primul rând trebuie cât mai rapid să achitaţi toate datoriile. Dacă dispuneţi de bani pentru aceasta. Dacă nu, atunci să nu vă fie frică să mergeţi la dialog cu banca pentru întreruperea plăţilor sau restructurarea datoriilor. Dacă istoria Dvs. este una pozitivă, atunci banca va veni în întâmpinare. Dar să închideţi ochii la datorii şi să amânaţi achitarea la sigur nu se merită. Să găuriţi bugetul familiei şi să primiţi apeluri telefonice de la colectori – nu este prea plăcut.

Următorul pas este să luaţi sub control bugetul personal. Stăruiţi-vă să excludeţi din el cât mai multe cheltuieli opţionale. De exemplu, mâncarea acasă în locul cinei din cafenele sau restaurante vă va micşora cheltuielile curente. Aici se referă şi călătoriile cu taxi şi shopping-ul în zilele de odihnă, un hobby costisitor. Micşorând cheltuielile stăruiţi-vă să păstraţi modalităţile obişnuite de odihnă în familie. Călătoriile tradiţionale în afara oraşului, picnicurile de familie, întâlnirile cu prietenii cel mai bine să le păstraţi intacte. Toate acestea vă vor ajuta să eliminaţi stresul acumulat.

Nu vă temeţi să vă schimbaţi modul de viaţă – recomandă consultantul financiar Alexandr Vorobiov . De exemplu, să vă mutaţi dintr-o locuinţă mare pe care o arendaţi în centrul oraşului într-una mai mică la periferie. Așa în bugetul familiei va apărea o sumă liberă. Sau să vă schimbaţi automobilul dintr-un model prestigios în unul mai ieftin ca să rambursaţi creditul. Ţineţi minte aceste măsuri sunt temporare, dar în schimb situaţia Dvs. financiară va deveni mai stabilă.

Dificultăţile ne apropie?

De multe ori diferenţele de opinii în problemele financiare stau la baza multor probleme şi conflicte familiale. Pe de o altă parte există păreri că în realitatea modernă un credit luat în comun (chiar şi unul ipotecar) unește cuplul mai mult decât jurămintele la căsătorie. Chiar dacă aţi decis să salvaţi căsnicia din considerente practice, cu relaţiile tensionate din cuplu va trebui totuși ceva să faceţi.

Neînţelegerile ce ţin de bani se reflectă asupra nivelului de confortului şi, ca urmare, asupra relaţiei – explică psihologul Alexei Guşin. Odată cu reducerea veniturilor creşte nivelul de tensiune în familie. În cazul în care nu se depune nici un efort, atunci persoanele devin irascibile, bărbaţii de obicei în aceste momente suferă de subapreciere. La femei de obicei crește gradul de neîncredere în partener şi apar îndoieli în capacitatea lui de a proteja familia. În rezultat apar conflictele.

Conform studiilor sociologice familia reprezintă principala temelie în condiţiile crizelor economice. 56% din populaţie mizează în primul rând pe ajutorul şi susţinerea rudelor pe timp de criză. 35% menţionează că se vor descurca de sine stătător. 18% caută susţinere la prieteni şi 5% aşteaptă ajutor din partea statului.

Este dificil să fii fericit în condiţiile crizei financiare. Dar în astfel de situaţii este important să știm că fericirea nu constă în bani şi toate problemele sunt temporare – menţionează autoarea cărţii „Unde pleacă banii? Cum să gestionezi corect bugetul familiei”, Iulia Saharovscaia.

Abordarea în comun a problemei, elaborarea unui plan de ieşire din situaţiile de criză şi aplicarea anumitor acţiuni concrete vă pot ajuta să treceţi peste orice problemă financiară şi să ieşiţi la un alt nivel de relații. E important să nu ascundeți situaţia încercând să o soluţionaţi de sine stătător. Iar dacă şi în cazul discuţiilor comune nu se găsește o soluție, recomandăm să intervină o persoană terţă. Spre exemplu, un consultant financiar. Metode de ieşire din impact există oricând. Noi pur şi simplu nu le vedem fiind prea implicaţi în situaţie.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.