Cum sa inveti un prescolar ce inseamna valoarea banilor si cum sa investeasca

Mai putin de 5% dintre elevii romani din invatamantul primar participa, o ora pe saptamana, la cursuri unde se preda ABC-ul financiar. Educatia financiara este un capitol la care si multi dintre adulti sunt datori, insa asta nu inseamna ca un copil ar trebui sa creada ca banii sunt fabricati de zane. Cititi in continuare o serie de sfaturi ale expertului in educarea financiara a copiilor Gregg Murset, citat de Business Insider.

Conceptul de a castiga bani muncind

Gregg Murset, consultant financiar si fondator MyJobChart.com, un website care ofera aplicatii gratuite pentru educarea financiara a copiilor, spune ca primul pas pe care parintii trebuie sa il faca este acela de a-i face pe copii sa inteleaga conceptul de a castiga bani de pe urma muncii depuse.

Uneori chiar si atunci cand ai cursuri de finante personale in liceu este prea tarziu. Pana la 17 ani un copil are deja o directie destul de bine stabilita, asa ca educatia trebuie inceputa mult mai devreme”, spune Murset, care adauga ca educatia financiara poate incepe chiar si de la 5 ani.

Ce aveti de facut: Introduceti conceptul unei alocatii periodice si rasplatiti copiii cu sume modice de bani pentru treburile zilnice pe care acestia le fac in casa. Asigurati-va totodata ca ati explicat copiilor la ce pot folosi respectivii bani, in caz contrar existand riscul sa le faceti mai mult rau decat bine.

Ce inseamna sa economisestistockvault-piggy-bank-with-pill-bottle127632

Dupa ce au invatat conceptul castigarii banilor, copiii trebuie sa inteleaga si cele trei lucruri pe care le pot face cu sumele primite: sa ii economiseasca/investeasca, sa ii imparta, sau sa ii cheltuieasca.

Este ABC-ul investitiilor sa faci copiii sa inteleaga cum se castiga banii si ce pot face cu acestia: sa economiseasca pentru viitor, sa ii ofere unor organizatii caritabile sau unor cauze pe care le sustin, sau sa ii cheluiasca pe ceea ce vor sau au nevoie”, spune Murset.

Ce aveti de facut: Deschideti un cont bancar in care copilul sa isi depoziteze banii, oricat de putini ar fi, si incurajati-l sa depuna constant sume in acesta. Cand vine vorba de cheltuieli, luati copilul la cumparaturi si aratati-i ce poate cumpara cu 5 sau 10 lei, de exemplu.

Ce inseamna o investitie

Desi poate parea o idee putin exagerata, a invata copiii sa cumpere o actiune si sa urmareasca evolutia acesteia in timp se poate dovedi un bun exercitiu pentru introducerea prescolarilor in lumea investitiilor.

Un copil va deveni entuziasmat de acest lucru, in special daca alege o companie despre care a auzit sau despre care stie ceva”, spune Peggy Mangot, CEO al SparkGift, o platforma care ajuta parintii sa isi invete copiii sa investeasca de la o varsta frageda.

Ce aveti de facut: Incurajati copiii sa le spuna bunicilor sau altor rude apropiate ca au inceput sa economiseasca si sa isi investeasca banii. Cel mai probabil bunicii isi vor sustine nepotii si s-ar putea sa le faca cadouri sub forma de bani pentru a-i incuraja sa economiseasca si sa investeasca.

Ce inseamna un card de debit si un card de creditdebit credit card

Cardurile de credit sau debit sunt mai dificil de explicat copiilor: “In trecut obisnuiam sa luam bani din portofel si sa ii aratam copiilor. Acum avem carduri sau chiar telefoane, adica ceva ‘invizibil’ ce face chiar mai greu de explicat copiilor conceptul de bani”, sune Gregg Murset. “Este important sa ii facem sa inteleaga faptul ca atunci cand un card intra in POS inseamna ca banii ies dintr-un cont”, adauga el.

Ce aveti de facut: Cand platiti produsele la iesirea dintr-un magazin lasati copilul sa introduca codul PIN si folositi-va de aceasta ocazie pentru a-i explica felul in care functioneaza cardurile. De asemenea, explicati-i ca atunci cand un card de debit este folosit, banii sunt luati imediat din cont, in vreme ce folosirea unui card de credit inseamna ca banii trebuie sa fie platiti (sau depusi intr-un cont) pana la sfarsitul lunii.

sursa: wall-street.ro


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.