De la economia planificată la economia de piaţă

Tot nu pot înțelege, de ce salariile în Republica Moldova sunt atât de mici, dar prețurile atât de majorate? Presupun că este aplicată teoria neoficială a procesului de globalizare „cei bogați vor fi și mai bogați iar cei săraci vor fi și mai săraci”.

Acesta-i capitalismul? Când s-a trecut de la economia planificată la economia de piață, chiar nu s-a știut ce risc ne asteapta? S-a știut, chiar destul de bine, dar, ce nu face omul pentru libertate, pentru democrație. Nu-i așa?

A cazut un imperiu, URSS, căruia lumea, care a trait în acea perioadă, îi aduce doar laude. Se spune că a fost bine, statul te invăța, îți acorda loc de muncă, loc de trai. Principalul era sa nu fii împotriva sistemului. Generații întregi au crescut sub acest sistem și acum îi duc dorul.



Poate a fost și bine, nu știu, am trăit doar 6 ani sub acel sistem, eram prea mic să înțeleg, dar țin bine minte anii `90. O copilărie frumoasă, o primavară de renaștere națională, cu iz de naftalină sovietică.

Cupoane, cine le mai ține minte?

Acum ce avem? Nimic, un sistem economic de tip capitalist, cum mulți îl mai numesc capitalismul salbatic. Aici vreau să remarc că, nici Statele Unite ale Americii nu mai este un stat capitalist, înca din anii `70, din momentul când statul a început să intervină în economie prin susținerea consumului. O economie bazată pe non-valoare, dolari – o hârtie emisă de Trezoreria Statelor Unite ale Americii care se bazează pe cerere și oferta. Adevarata valoare este aurul, un metal prețios, care multe secole a fost un etalon.

Aici chiar nu ințeleg, unde se duc banii? Companiile din Moldova au forțe de muncă foarte ieftine, dar produsele lor se vând la prețuri nebune. Acestor proprietari de companii chiar nu le ajunge adaosul din afaceri? În țarile occidentale, un profit de 30% obținut din activitatea companiei este deja un succes. La noi un profit de 100% pentru proprietarii de companii înca nu înseamnă nimic. De unde moldoveanul este atât de hapsân?

Chiar ei nu înțeleg, că dacă plătești un salariu mai bun, ai și o prestare a serviciilor mai bună, iar acel angajat poate sa-și permită să consume mai mult, ce va duce la creșterea cererii la produsele tale sau ale altora? Se formează un circuit sănătos din care toți au de câștigat.

Un citat a lui Phillip Blond este chiar la temă:
“Remoralizaţi piata, relocalizaţi economia, recapitalizați nevoiașii!”.



Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.