Algeria va majora extragerea petrolului chiar dacă preţului acestuia scade

Ministru energeticii al Algeriei, Yusuf al-Yusfi a declarat joi că vor majora volumul extracţiei petrolului, pentru a compensa pierderile economice cauzate de scăderea puternică a preţurilor la petrol pe piaţa internaţională.

Yusuf al-Yusfi. Ministru energeticii al Algeriei. Foto: theepochtimes.com

La moment suntem în procesul dezvoltării zecilor de puncte de extracţie a petrolului. Vom analiza toate posibilităţile majorării volumului de extracţie pentru restabilirea veniturilor ţării„, a declarat ministrul.

În prezent, conform cotelor OPEC, Algeria extrage circa 1,2 milioane barili pe zi, iar scăderea nivelului preţurilor cu peste 50% are efecte critice pentru economia ţării, transmite Associated Press.

Practic, 60 la sută din bugetul de stat este format din veniturile obţinute din extracţia şi vânzarea petrolului, iar majorarea volumului de extragere va permite Algeriei atât restabilirea bugetului, cât şi punerea în aplicare a proiectelor guvernamentale, fără a contracta împrumuturi din străinătate.

Anterior, Yusuf al-Yusfi a cerut de la OPEC reducerea extracţiei petrolului pentru a preveni scăderea în continuare a preţului.

Cu toate acestea, majoritatea statelor membre OPEC, în mod special Arabia Saudită, refuză să reducă producţia, chiar dacă preţul „aurului negru” va ajunge până la 20 USD per baril, deoarece sinecostul producerii unui baril constituie cca 5 dolari americani.

După părerea unor experţi, preţul pentru 1 baril poate ajunge la 35 dolari în prima jumatate a anului 2015, iar până la sfârşitul acestui an posibil să crească şi să se stabilizeze la nivelul de 60-70 USD.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.