Vrei să devii investitor și nu știi cum să începi? Poate că cel mai bun mod de a începe pentru noii investitori este de a cunoaște diferența dintre economisire și investiție. În cazul în care nu dispui de un capital inițial (moștenire, economii) primul pas recomandat este economisirea.
Economisirea este procesul de a pune periodic bani deoparte în active sigure și foarte lichide (adică, active ce pot fi vândute sau accesate într-o perioadă foarte scurtă de timp, cel mult două-trei zile). Aceasta poate include fonduri de investiții pe piața monetară, fonduri de obligațiuni și altele. Cel mai mare obiectiv pentru aceste fonduri ar trebui să fie conservarea capitalului acumulat, cu un obiectiv secundar de a avea un randament peste inflație, dacă este posibil.
Investiția este procesul de utilizare a banilor pentru a cumpăra un activ care crezi că va genera un profit generos și acceptabil dea lungul timpului, făcându-te mai bogat cu fiecare an care trece. O investiție poate include orice: o mică afacere, achiziția de artă, vinuri rare, monede de aur, fonduri mutuale, obligațiuni, imobiliare, antichități, serii de cărți de benzi desenate, pentru a numi câteva. Investițiile bune reprezintă cel mai solid mod de creștere a averii personale, dar necesită timp, de regulă câțiva ani, pentru a-și dovedi eficiența.
Economisirea
Există două tipuri principale de programe de economisire pe care ar trebui să le incluzi în viața ta:
- Ca regulă generală, economiile tale ar trebui să fie suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile personale, ratele pentru creditul ipotecar, costurile de asigurare, facturi de utilități, hrană, îmbrăcăminte și alte cheltuieli pentru cel puțin șase luni. În acest fel, dacă îți pierzi locul de muncă, vei avea suficient timp să îți adaptezi viața la noua situație financiară, fără a simți presiunea extremă care vine de la dispariția bruscă a unui venit lunar;
- Orice obiectiv financiar din viața ta, care va necesita o cantitate mare de bani în o perioadă de până la cinci ani ar trebui să fie acoperit prin economii fără să te bazezi pe banii din investiții. Strângerea banilor necesari pentru a plăti avansul în vederea achiziționării unei locuințe este cel mai bun exemplu de obiectiv financiar acoperit prin economii.
Investiția
Investiția este alocarea de bani sau de capital pentru a achiziționa instrumente financiare sau alte active, în scopul de a obține randamente profitabile sub formă de dobânzi, dividende sau aprecierea valorii instrumentelor.
Sunt două clase principale de investiții:
- Investiții cu venit fix, cum ar fi obligațiunile sau acțiuni preferențiale;
- Investiții cu venit variabil, cum ar fi acțiunile sau achiziția de proprietăți.
Cu toate acestea, trebuie luat in considerare faptul ca investițiile implică și un grad ridicat de volatilitate. În anumite situații, acestea pot duce la o pierdere potențială de mai mult de 50% din valoarea capitalului investit. De aceea, atingerea obiectivului de randament presupune în general un orizont investițional mai mare de un an.
În economie, investiția înseamnă utilizarea capitalului pentru a produce bunuri, servicii sau majorarea capitalului inițial. Cheltuielile pentru educație și sănătate sunt considerate investiții în capitalul uman, precum și de cercetare și dezvoltare în capitalul intelectual. Există o serie de parametri care pot măsura eficiența unei investiții. De exemplu, indicatorul „Rentabilitatea investiției”, ROI, (din engleza Return of Investment) poate fi considerat un parametru important de evaluare a randamentului obținut. Una dintre formulele pentru definirea rentabilității investiției este următoarea: profitul obținut / costul investiției.
Sursa: despreinvestitii.ro