Peste 300 de femei din Republica Moldova și reprezentante ale corpului diplomatic acreditat la Chișinău participă astăzi, 16 decembrie 2016, la cea de-a II-a ediție a Forumului Național al Femeilor din Moldova cu genericul „Femeia care schimbă lumea”.
Evenimentul este organizat de către Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și are ca scop evidențierea importanței implicării femeilor în dezvoltarea socială și economică a țării.
În calitate de oaspeți de onoare, la eveniment participă Lilia Palii, Secretar General al Guvernului RM, Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în RM, Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei în RM, lucy Joyce, Ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, Ulziisuren Jamsran, Reprezentanta de țară UN Women Moldova.
Evenimentul are ca scop evidențierea importanței implicării femeilor în dezvoltarea mediului social și economic al unei comunități, regiuni, țări, promovarea beneficiilor abilitării economice a femeilor prin intermediul istoriilor de succes ale antreprenoarelor, promovarea dialogului public-privat.
Accentul se pune pe rolul APL-urilor în crearea unui climat favorabil pentru oferirea posibilităților de desfășurare a activității antreprenoriale în regiuni, inclusiv a afacerilor feminine, precum și identificarea instrumentelor și mecanismelor de colaborare între Administrația Publică Locală (APL) și mediul de afaceri. Participantele vor contribui la elaborarea unei Note cu Propuneri pentru abilitarea economică a femeilor la nivel de stat.
Agenda Forumului include premierea nominanților concursului „7 principii de abilitare a femeilor”, inițiativă promovată de UN WOMEN și Pactul Global ONU. La acest concurs au participat peste 40 de companii din diferite domenii de activitate. Nominanții sunt șefii întreprinderilor care aplică activ principiile de abilitare a femeilor și au obținut cele mai bune rezultate în activitatea lor antreprenorială pe parcursul anului precedent şi demonstrează avantaje performante pentru societate.
Principiile de abilitare a femeilor vizează integrarea de către companii, în mod voluntar, a principiilor de egalitate de gen și de respectare a drepturilor omului în cadrul activităților lor de business și în interacțiunea cu diferite grupuri relevante pentru afacere.
Cele 3 ateliere de lucru care se desfășoară în cadrul evenimentului pun în discuție aspecte ale dezvoltării antreprenoriatului social în Moldova și rolul administrației publice locale și cel al organizațiilor non-profit în dezvoltarea antreprenoriatului feminin. Chestiunile de bază puse în discuție în cadrul acestor ateliere țin de atractivitatea domeniului antreprenoriatului social pentru oamenii de afaceri, rolul organizațiilor publice locale în promovare și susținerea afacerilor inițiate în zonele rurale ale țării, colaborarea tuturor actorilor în vederea asigurării unui suport eficient dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni.
În cadrul atelierelor vor fi expuse și istorii de succes, care au fost realizate în regiunile țării.
Organizarea celei de a II-a ediții a forumului se alătură eforturilor Organizaţiilor Internaţionale pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă incluse în agenda 2030 care prevede o planetă unde există paritatea de gen, o lume în care femeile şi bărbaţii vor beneficia de drepturi şi oportunităţi egale. Schimbări transformative, ireversibile, sustenabile şi substantive.
Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) este o asociație non-profit, apolitică, care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova.
Această organizați a fost lansată ca inițiativă de către ODIMM, în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business în anul 2012 și instituționalizată în anul 2016.
Sursa: ODIMM