Arabia Saudită: E posibil că lumea niciodată să nu mai vadă petrol la prețul de 100 de dolari pentru un baril

Ministrul petrolului al Arabei Saudite, Ali al Nuaimi a declarat pentru Middle East Economic Survey că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va micșora extragerea de petrol chiar dacă prețul petrolului va cădea sub 20 dolari pentru un baril.

Ali al Nuaimi
Ali al Nuaimi

„Oriunde nu se va situa nivelul prețului, micșorarea extragerii nu este în interesul producătorilor OPEC. Chiar dacă prețul va cădea la 20 dolari, 40 dolari, 50 dolari sau 60 dolari acest lucru este irelevant”.

După spusele ministrului, e posibil că lumea niciodată să nu mai vadă petrol la prețul de 100 de dolari pentru un baril. „Dacă Arabia Saudită va micșora extragerea, prețul se va ridica iar rușii, brazilienii și exploratorii gazului de șist din SUA îmi vor lua cota de piață”

După aprecierile lui Ali al Nuaimi, bugetele țărilor din Golful Persic sunt în stare să reziste perioada de micșorare a prețului, deoarece costul extragerii în regiune constituie 4-5 dolari pentru un baril. În primul rând vor avea de suferit proiectele platourilor continentale ale Braziliei, țărilor Africii de Vest și Antarctidei. „Deci mai devreme sau mai târziu, cât timp ei nu vor întinde, la sfârșit, capacităților lor financiare ii va impune să micșoreze extragerea”.

„Noi dorim să zicem lumei, că doar țările cu randament înalt de extragere a petrolului merită să dețină cote de piață” a încheiat ministrul Ali al Nuaimi.

Sursa: 1prime.ruJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.