China deţine 4 din 5 cele mai mari bănci din lume

Conform celui mai recent clasament bancar efectuat de către SNL Financial, China a devenit un centru bancar de top. E o mare schimbare din ultimii ani, când doar două bănci chineze intrau în TOP 5.

Banca Chinei pentru Industrie şi Comerţ, amplasată în Beijing, deţine primul loc, cu active evaluate la 3,45 trilioane dolari SUA. Asta înseamnă că banca are o valoare mai mare decât întreaga economie britanică.

Singura bancă nonchineză rămasă în top cinci este HSBC, care are sediul central la Londra. Aceasta a pierdut cîteva locuri şi s-a poziţionat pe locul 4, în acest an.

Datorită faptului că valoarea băncilor nord-americane se calculează diferit de standartele internaţionale, cea mai de vîrf bancă este JPMorgan Chase, cu o valoare estimată de 2,57 trilioane USD, ocupă doar locul şase din clasament. Este mult probabil că această bancă ar ocupa un loc mai înnalt, dacă s-ar efectua o comparaţie mai exactă pe criterii identice.

În ultimele săptămîni, China a avut evoluţii negative, în mod special după scăderea majoră a pieţei de valori. Chiar şi industria grea arată scăderi ale indicatorilor. În pofida acestor factori, sectorul bancar a Chinei a demonstrat evoluţii pozitive, cel puțin în comparaţie cu săi la nivel mondial.

Două bănci au căzut din clasament în acest an: BNP Paribas (Franţa) şi Mitsubishi UFJ Financial Group (Japonia). Valoarea activelor acestor bănci au avut de suferit din cauza scăderii cursului pentru valutele respective, în cmparaţie cu Dolarul American: Euro şi Yena.

Mai jos puteţi vizualiza Top 100 a băncilor conform studiului SNL Financial:

top 100 banci mondiale
sursa: snl.com

Acelaţi studiu arată că şaisprezece dintre primele 100 de banci din lume sunt în China, în timp ce 11 sunt cu sediul în SUA. Europa, inclusiv Rusia, deţin 43 din primele 100 de banci.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.