În anul 1960, profesorii de la universitatea Stanford au realizat un experiment. Unui grup de copii le-au fost împărțite câte o prăjitură și li s-a spus că dacă timp de 15 minute aceștia nu se vor atinge de ea, vor primi încă una, în caz contrar – nu vor mai primi nimic. 90% dintre copii și-au mâncat dulciurile și doar 10% nu s-au atins de ele, așteptând să primească câștigul.
Peste 10 ani, organizatorii experimentului s-au întâlnit cu acești copii și au constat că cei care nu și-au mâncat deodată prăjitura au avut succese remarcabile la școală, erau mai disciplinați și aveau planuri de viitor mult mai conturate decât ceilalți participanți ai experimentului. Experimentul a demonstrat că abilitatea de a economisi, dezvoltată încă din copilărie, oferă rezultate uimitoare pe parcursul vieții.
Metode simple de a învăța copilul să-și „calculeze” dorințele
Nu cumpăra deodată tot ce vrea copilul tău
Până a învăța copilul să gestioneze micile sale resurse financiare, trebuie să-l învățăm să gândească fiecare cumpărătură și să înțeleagă dacă are sau nu nevoie de ea.
Vitrinele cu jucării provoacă copiilor o stare nemaipomenită de euforie. În realitate, această bucurie durează foarte puțin, mult mai mare fiind dorința de a pipăi și a studia noua achiziție. Ceea ce trebuie să faci tu este foarte simplu – să nu cumperi nimic doar pentru că micuțul tău este sub influența acestor emoții amăgitoare.
Mult mai bine va fi să prelungești euforia lui și să-i spui că ar putea singur să-și procure ceea ce dorește. Propune-i să deseneze respectiva jucărie sau oferă-i o imagine a ei, pe care va fi menționat și prețul achiziției. Astfel, îl vei învăța că fiecare obiect are un preț și că acesta niciodată nu se oferă gratuit. Plasează poza sau desenul undeva la vedere. Peste o săptămână, întreabă-l dacă s-a gândit bine și dacă este convins că anume aceasta este jucăria de care are nevoie. În cele mai multe cazuri, copilul se răzgândește sau spune că își dorește altceva. Aceasta este prima lui decizie în a procura sau nu un obiect – primul efort de a conștientiza cumpărătura, respectiv, primul succes!
Întocmiți împreună o listă a dorințelor copilului
O altă metodă de a învăța copilul să calculeze banii este să întocmiți împreună o listă, unde el ar putea să-și noteze dorințele. Mai mult, oferă-i posibilitatea să clasifice aceste dorințe după gradul de importanță. Astfel, micuțul se va gândi bine înainte să aleagă care dintre cumpărături sunt mai importante sau mai puțin importante pentru el.
Mai jos vezi un exemplu al acestei liste. Bulinele sunt colorate cu diferite nuanțe – în funcție de importanță:
Verde– vreau cât mai repede; Galben – mi-aș dori, dar nu este urgent; Roșu – aș dori să am asta cândva.
Oferă-i posibilitatea să gestioneze bugetul de sine stătător
Ok, am învățat copilul să ordoneze dorințele conform priorităților. Următoarea etapă – repartizarea de sine stătător a bugetului.
Copiii cheltuie banii de buzunar pe plăceri imediate – bomboane, înghețată etc. Ei nu știu nimic despre planificarea bugetului, deoarece partea creierului responsabilă de aceste acțiuni nu este antrenată.
Primul pas ar fi să-i dăruiești copilul o pușculită, unde să-și păstreze banii de buzunar. Având deja un scop stabilit, îi va fi mai ușor să se abțină de la micile plăceri în favoarea unei cumpărături mai importante. Explică-i copilului cât timp va trebui să economisească banii pentru a cumpăra jucăria. Cu timpul, el va înțelege valoarea banilor.
Stabiliți un plan al achiziției
Acum că puștiul a ales ce-și dorește, minuțios și conștient, a venit timpul să treceți la acțiuni concrete. Este nevoie de un plan!
Planul este ca o hartă care va ajuta copilul să înțeleagă mai bine la ce etapă se află și cât i-a rămas până la achiziția mult dorită. Planul poate fi sub forma unei curse de mașini, unde sfârșitul cursei înseamnă că micuțul a obținut Marele Premiu! Lipește harta întru-un loc vizibil (ex: pe frigider). Desigur, ai putea să-l încurajezi și să pui tu primii bani în „buzunarul succesului”.
Reține!
- Nu cumpăra deodată ceea ce-și dorește copilul. Cumpărătura trebuie să fie conștientă și dorită;
- Oferă-i copilului posibilitatea de a alege;
- Ajută-l să stabilească un plan;
- Nu-i cumpăra jucăria, ci propune-i să și-o cumpere singur. Copilul va fi entuziasmat de faptul că este luat în serios și are noi responsabilități;
- Fă-i cadou o pușculiță;
- Explică-i cât mai simplu ce înseamnă banii, de unde se iau și ce putem cumpăra de o sumă sau alta.
Sursa: victoriabank.md