Douăzeci de proiecte eco-energetice au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică 2014

Douăzeci de proiecte eco-energetice au fost premiate în cadrul celei de-a III-a ediții a Galei Moldova Eco Energetică. Evenimentul s-a desfășurat vineri, 5 decembrie la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde au participat promotori ai eficienței energetice și utilizării surselor de energie regenerabilă printre care miniştri, ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, sectorului privat, mediului academic și ai societăţii civile.

Câștigătorii competiției Moldova Eco Energetică 2014 au reușit să implementeze proiecte de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă la categorii cum ar fi: Energie Solară, Energia Eoliană, Bioenergie și Energia Geotermală. Proiectele au fost realizate atât în sectorul privat cât și în cel public, iar la Leova, în cadrul unui parteneriat public-privat au fost instalate 19 centrale termice pe baza de biocombustibil solid. 

Celor desemnați le-au fost înmânate trofee și premii bănești în valoare de 1000 euro. Premiul special a fost oferit școlii Primăriei satului Gaidar, UTA Gagauz-Yeri, pentru proiectul de schimbare a sistemului de încălzire pe gaze, de la Gimnaziu și Școala din Gaidar cu unul ce utilizează biomasă. Centrala pe biomasă a fost instalată din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. Astfel, în sezonul rece 2013 – 2014 au fost economisiți peste 95 de mii de lei.

La deschiderea evenimentului, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) Mihail Stratan a declarat: „Amploarea pe care a luat-o Moldova Eco-Energetică demonstrează că domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile de energie se dezvoltă foarte repede, iar acest lucru reduce handicapul de competitivitate al economiei naționale și ne face mai independenți din punct de vedere energetic”.

Competiția Moldova Eco-Energetică s-a extins în 2014 cu încă două componente noi: Târgul Ideilor Eco-Responsabile, care s-a desfășurat la 3 decembrie curent, și Concursul Companiilor Eco-Responsabile, câștigătorii căruia au fost desemnați, de asemenea, în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică.

Potrivit organizatorilor, din acest an sunt susținute financiar și proiectele investiţionale din domeniu. Selectarea lor are loc în cadrul Târgului de finanțare a Ideilor Eco-Responsabile. Unul dintre benefeciari este ferma de bovine „Mold Farm Group”, ce va produce biocombustibil solid din resturi animaliere. Acest proiect eco-responsabil va fi creditat de o bancă comercială, iar statul va fi garant. Până la acest moment, zece companii și-au prezentat proiectele investiționale.

De asemenea, la Gală a fost anunțat că Teatrul Național „Mihai Eminescu”, care a fost gazda Moldova Eco – Energetică 2013, va primi finanțare pentru eficientizarea energetică a clădirii. Certificatul de finanțare i-a fost înmînat directorului teatrului, Petru Hadârcă, de către ministrul Culturii, Monica Babuc  și viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

„Moldova și-a propus prin Strategia „Moldova 2020” ca 17% energia necesară să provină din surse de energie regenerabilă, iar aceste inițiative ne ajută să atingem acest obiectiv. Sunt convins că proiectele premiate în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică vor avea efect multiplicator și vor impulsiona noi inițiative în domeniul eficienței energetice ”, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. În cele trei ediţii, competiția a adunat peste 200 de proiecte de succes în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, dintre care 52 au fost desemnate câştigătoare. Câştigătorii au fost selectaţi în urma unui proces complex de evaluare realizat de către experţi independenţi din sector. Concursul este organizat de Ministerul Economiei, Agenția pentru Eficiență Energetică, cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și PNUD și al Fondului pentru Eficiență Energetică.

Aici vedeți lista câștigătorilor Competiției naționale Moldova Eco-Energetică.

Mai multe poze de la Gala de premiere pe facebook.

Video de prezentare a proiectelor câștigătoare puteți vedea pe youtube.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.