Economiștii consideră că anume agricultura va scoate economia Moldovei din recesiune

Creșterea economică a Republicii Moldova din anul 2016 depinde de evoluția din agricultură. Pentru ieșirea din recesiune a economiei este nevoie de un avans al  agriculturii de cel puțin 9%.

Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie Finanțe și Statistică susține că potrivit scenariului pesimist Republica Moldova va înregistra o recesiune de 1,6%.

Scenariul negativ are toate șansele să se realizeze în condițiile în care în primele două luni ale anului 2016 vedem o reducere a transportului cu 13%, ceea ce înseamnă cu nu avem ce transporta și nu am produs nimic. Exporturile s-au comprimat cu 18% iar importurile cu 13%. Observăm că ritmurile de creștere ale importurilor le depășesc pe cele ale exporturilor”, a explicat Stratan la prezentarea prognozei economice pentru anul 2016.

Alexandru Stratan
Alexandru Stratan. foto: serd.org.in

În opinia directorului INCE, prea mari au fost așteptările privind exporturile de produsei moldovenești în UE după semnarea Acordului de Liber Schimb. Semnale pozitive au fost, dar conjunctura regională și internațională a prețurilor la produsele agricole a redus valoarea exporturilor în 2015 și acest lucru se așteaptă și în 2016. Mai ales că mari reforme în contextul racordări la condițiile de certificare al UE nu s-au făcut”

Ca scenariul negativ să nu se îndeplinească autoritățile trebuie să recurgă la implementarea reformelor în toate sectoarele. Să nu uităm de sistarea finanțărilor internaționale or, fără un acord cu FMI și banii Băncii Mondial nu ne vom menține pe linia de plutire. Va fi foarte greu fără investiții și reducerea locurilor de muncă și cu mai puțină valoare adăugată”, a punctat Stratan.

Potrivit scenariului pesimist, industria se va comprima cu 3%, investițiile cu 0,4%, serviciile cu 1%, exporturile cu 3,4%, iar importurile cu 4,7%. Mai este vorba și de evoluția socio-economică însoțită de proteste și de nesoluționarea problemei miliardului dispărut din băncile moldovenești.

În varianta scenariului optimist, economia Moldovei va crește cu 1,2% pe fundalul unui avans din agricultură de cel puțin 9%, a investițiilor cu 3,5%, a exporturilor cu 7% și a importurilor cu 6%.

În ceea ce privește cursul, în varianta optimistă un dolar va costa 20 de lei, iar în varianta pesimistă un dolar va fi de 21 de lei.

Deprecierea din anul 2015 a fost un rău bun care a amortizat din descreșterea PIB.  A descurajat importurile și a încurajat exporturile. O stabilitate este mult mai benefică și o depreciere în timp este bună pentru încurajarea exporturilor”, a conchis Alexandru Stratan.

Autor: Victor Ursu.


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.