Educaţia financiară – o nouă materie în şcolile româneşti

Multe voci au spus că ar fi benefică introducerea materiei – Educaţia financiară – în programa şcolară însă cel care a decis să o pună în practică este un economist român.

Potrivit republica.ro, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naționale a României consideră că este necesar să se introducă această materie în şcolile din România deoarece tinerii trebuie să ştie câte lucruri se pot face cu banii, cum să îi economisească, şi unde e cazul cum să poată obţine un credit sau poate îşi doresc obţinerea unui card pentru a-şi achiziţiona vacanţa dorită.

La ora actuală un număr de 3000 de elevi din 19 oraşe s-au înscris deja pentru a studia despre educaţia financiară.

Educaţia financiară în şcoli

Pentru a afla dacă este sau nu utilă în România introducerea materiei numită, Educaţie finaciară, Banca Mondială a efectuat un sondaj. În urma acestuia s-au aflat următoarele lucruri:

  • România se poziţionează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte educaţia financiară;
  • De asemenea, dacă vorbim despre educaţie financiară, România se situează pe locul 124 din cele 143 de state la nivel global;
  • 52% dintre respondenţii români au afirmat că nu au deloc cunoştinţe despre domeniul financiar.

În prezent

În momentul de faţă, spun specialiştii, acest tip de materie s-ar putea să fie introdusă în şcoli, iar unele firme se ocupă deja cu introducerea de manuale opţionale dedicate acestei discipline în şcolile primare, dar şi gimnaziale.

Întrebaţi despre acest fenomen al introducerii în şcoli încă de la primele clase a acestei noi materii, experţii psihologi au considerat că ar fi un lucru cu adevărat bun pentru că micuţii, până să împlinească şapte ani deja se presupune că s-au familiarizat cu banii. Nu ne referim aici că deja ei lucrează cu bani, însă au aflat de la părinţi şi de la grădiniţă că părinţii spre exemplu merg la serviciu pentru a le asigura lor hrana zilnică, a le cumpăra îmbrăcăminte, cadouri etc.

Astfel că din 2013, copiii care sunt deja la şcoală în clasele a III-a şi a IV-a pot opta pentru materia opţională – Educaţia financiară. Acest curs a fost conceput după un studiu efectuat de către o autoritate în domeniu financiar – Banca Națională a României.

Sursa: avantaje.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.