Forumul investițional Chișinău, cartea de vizită pentru atragerea investitorilor în capitala Republicii Moldova

Organizarea forumului investițional în Chișinău poate deveni una din cărțile de vizită ale municipalității și Republicii Moldova. Acesta are obiectivul să intensifice fluxurile investiționale prin atragerea atenției plasatorilor de capital către economia locală din municipiul Chișinău, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Evenimentul urmează să intensifice și să valorifice potențialul existent oferit de acordurile semnate de către Primăria Municipiului Chișinău pentru amplificarea fluxurilor investiționale în economia municipiului Chișinău. Este vorba în special de atragerea atenției investitorilor străini și locali asupra economiei Chișinăului ca o destinație sigură, profitabilă și favorabilă investițiilor, facilitarea dialogului și a cooperării între municipalitate, investitori și companiile locale, identificarea și promovarea proiectelor investiționale de perspectivă.

De asemenea își propune să capteze atenția investitorilor spre unele sectoare concrete ale economiei locale din municipiul Chișinău, dar și să realizeze transfer de experiență, expertiză, tehnologii, inovații către entitățile din cadrul Primăriei Chișinău și membrii comunității de afacere. Pe de altă parte, forumul va reprezenta un punct de pornire pentru valorificarea potențialului existent, oferit de către numeroasele acorduri internaționale semnate de către municipalitate. Municipiul Chișinău este înfrățit cu 15 capitale și orașe din România, SUA, Franța, Germania, Italia, Israel, Ucraina, Belarus, Suedia, Georgia, Armenia, și Turcia. La fel, primăria municipiului Chișinău a semnat 21 de Acorduri de cooperare, protocoale, memorandumuri cu entități similare din România, Federația Rusă, Marea Britanie, Republica Populară Chineză, Israel, Italia, Kazahstan, Siria, Ucraina, Lituania, Polonia.

Potrivit lui Viorel Chivriga, în cadrul Forumului vor fi organizate sesiuni și paneluri de discuții în materie de arhitectură și urbanistică modernă, cooperarea între întreprinderi și autoritățile locale în dezvoltarea infrastructurii, Smart Cities Go Green-cele mai bune practici din Europa, acțiunile locale pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, infrastructura critică locală – investiții necesare guvernelor locale, întreprinderile municipale ca metodă pentru atingerea obiectivelor administrației publice locale, turismul-ca obiectiv principal pentru progresul economic. The New Chișinău, comerț internațional și investiții. La fel, vor fi organizate sesiuni individualizate business to business, vizite la întreprinderile municipale și prezentări a proiectelor investionale.

Forumul investițional urmează să aibă loc în data de 30-31 mai la Radisson Blu Leogrand Hotel, Chișinău. La lucrările Forumului vor participa circa 500 de invitați, care vor reprezenta municipalitățile înfrățite cu municipiul Chișinău, reprezentanții ambasadelor străine acreditate în Moldova, organismelor financiare internaționale și organizațiilor economice internaționale, comunității de afacere din afara țării și din țară, APL din Chișinău, inclusiv suburbiile, investitorii străini și reprezentanții Diasporei, sectorul asociativ.

În concluzie, directorul de programe a spus că ponderea businessului în Chișinău este de 57,4%, volumul producției industriale – 54,3%, a investițiilor în active materiale pe termen lung – 62%, a vânzărilor cu amănuntul – 71,4%, a numărului de instituții de învățământ superior – 86,2%, a efectivului de salariați – 48,1% din totalul pe țară. Chișinăul este cel mai important pol de creștere economică din țară.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.