Gradul de indatorare te sufoca? 10 motive pentru care nu reusesti sa scapi de datorii

Daca platesti mereu cu cardul la cumparaturi, fara a mai verifica eventual din cand in cand si soldul, iti lipseste un buget realist si esti dispus frecvent la cheltuieli impulsive pe lucruri marunte, atunci cel mai probabil, daca nu o faci deja, vei ajunge sa te confrunti cu probleme foarte importante in ceea ce priveste dimensiunea datoriilor tale. Este ca si cum ti-ai da direct foc la bani!

Surprinzator sau nu, multi oameni nu stiu ori chiar nu vor sa-si achite datoriile si mizeaza pe rostogolirea acestora la nesfarsit. Iata un numar de 10 motive pentru care te mentii pana la cot in datorii si ce poti sa intreprinzi in aceasta privinta.

1. Cheltuielile tale sunt prea ridicate

Lucrurile sunt clare! Daca te-ai aglomerat financiar in ultimii ani si ai acumulat lunar de plata: o rata bancara uriasa pentru noua ta casa, o a doua rata pentru masina, cu prime de asigurare aferente, de asemenea, costisitoare precum si alte alte cheltuieli fixe care iti acopera sau chiar depasesc serios majoritatea veniturilor lunare atunci cu siguranta nu vei avea niciodata in viitorul apropiat suficienti bani pentru a-ti achita datoriile. Din contra, situatia financiara se va deteriora.

Daca dorest sa scapi de datorii, trebuie sa iti diminuezi serios cheltuielile. Schimba masina cea nou cu una second hand. Treci de la un apartament cu 3 camere la unul cu 2 camere sau chiar garsoniera daca locuiesti singur. Renunta o perioada la asigurarea CASCO, sau amana plata unor prime pentru asigurarea de viata sau anuleaza abonamentul la sala de fitness. Este sanatos pentru finantele tale sa treci in revista toate cheltuielile inutile. Intreprinde tot ceea ce poti pentru a reduce cheltuielile, astfel incat sa profiti de venitul tau disponibil pentru a iti rambursa datoriile.

2. Nu dispui de nici un venit suplimentar

Daca dispui doar de o sursa de venit, cu siguranta cheltuielile tale sunt exclusiv dependente de aceasta. Nu este nici un secret faptul ca pentru a fi capabil de a economisi bani si sa iti poti achita datoriile ar trebui sa intreprinzi activitati agreabile care iti vor suplimenta veniturile.

Poti lucra independent sau chiar part time daca iti asigura cateva milioane de lei in plus pe luna. Dupa o perioada, poti beneficia apoi de acesti bani pentru a dezvolta o mica afacere, care se poate transforma intr-un mod placut de a obtine flux suplimentar de bani, arata Lifehack.

3. Nu ai nici o evidenta a cheltuielilor tale

Stii unde se duc banii tai in fiecare luna? Daca te uiti la istoricul tranzactiilor din contul bancar si ramai nedumerit: „Pe ce anume am cheltuit atatia bani?„, atunci ai o problema serioasa.

Tine o evidenta clara a cheltuielilor tale. Fie ca realizezi acest lucru pe un blocnotes sau intr-un fisier Excel, te va ajuta sa-ti urmaresti activitatile tale financiare, pentru a avea o idee mai buna despre ceea ce ai cumparat si unde. Astfel, poti ajusta pentru lunile urmatoare cheltuielile inutile care iti erodeaza serios veniturile, luna de luna, an de an.

4. Nu profiti la maxim de serviciile bancare

Ai uitat deseori sa platesti factura la electricitate sau telefon? Rata la firma de leasing? Tehnologia care exista astazi in ceea ce priveste serviciile bancare disponibile clientului final sunt incredibile. Iti poti achita literalmente datoriile pe pilot automat, lunar, direct din contul curent.

Tot ce trebuie sa faci este sa iti rezervi doar cateva minute pentru a configura o tranzactie automata din contul tau curentpentru anumite facturi lunare.

5. Stai prost cu managementul timpuluitime management

Cate ore pe saptamana lucrezi? 40? Intreprinzi ceva dupa ce pleci de la locul de munca pentru a face ceva bani in plus? Iti imbunatatesti educatia si pregatirea profesionala pentru a iti spori valoarea pe piata fortei de munca? Faci parte din retele sociale, precum LinkedIn sau Facebook, pentru a iti creste nivelul de influenta?

Cheltuieli, daca le dai frau liber, vor creste aproape intotdeauna de-a lungul timpului. Daca nu iti gestionezi timpul cu intelepciune, nu iti vei spori capacitatea de a castiga mai mult, pentru a tine pasul cu aceste cheltuieli, ceea ce te va mentine la acelasi nivel de venituri si te vei cufunda si mai departe in datorii. Intotdeauna iti poti spori capacitaea de a castiga mai mult.

6. Cheltui intr-o veselie cu cardul de credit

Datoriile acumulate de pe urma cardurilor de credit reprezinta absolut cel mai nesanatos tip de datorie pe care il poti avea, pentru ca ratele dobanzilor sunt foarte ridicate, de 20-30% sau chiar mai mult. Literalmente se duc in contul dobanzii zeci de milioane de lei in doar cativa ani. Cu toate acestea, multi oameni considera cardurile de credit drept o modalitate de a cumpara lucruri fara a trebui de fapt sa si plateasca pentru ele.

Dar, adevarul este ca suma de plata va creste si va creste in timp, pe masura ce cheltui mai mult si in cele din urma nu vei mai fi capabil sa obti un alt credit. In acel moment, vei fi obligat sa platesti incontul datoriilor de pana acum inainte de a mai putea cumpara altceva. Aceasta situatie nu reprezinta un mod de a trai. Presiunea dobanzilor iti va influenta stilul de viata.

Foloseste cardurile de credit cu intelepciune si plateste cu acestea doar lucruri pe care le poti acoperi in fiecare luna. Ziua in care apare un dezechilibru pe cardul tau de credit este cea in care incepe sa aduni milioane de lei in dobanda pe masura ce cheltui tot mai mult si iti va fi dificil.

7. Te afisezi intotdeauna cu lucruri scumpe

Cel mai rapid mod de a intra pana la cot in datorii si sa ramai acolo o perioada lunga de timp este de a incepe sa te ingrijorezi cu privire la ceea ce altii cred despre tine. Adevarul este ca nu toti castigam lunar aceeasi suma uriasa de bani, dar mai toata lumea prefera sa se comporte ca si cum ar face acest lucru, chiar daca beneficiul este pe termen scurt.

Nu te mai ingrijor cu privire la imaginea pe care masina ta, casa, hainele si orice altceva din jurul ti-o formeaza in societate. Traieste viata pe care esti in masura sa o traiesti, fara a intra in datorii. La sfarsitul zilei, aceste lucruri reprezinta doar datorii, nimic mai mult.

8. Nu ai un buget personal de cheltuieli lunare

Banii sunt facuti pentru a fi cheltuiti, dar daca nu faci acest lucru dupa un plan bine pus la punct, atunci vei arunca cu banii in stanga si dreapta fara rost. De altfel, mai mult de trei sferturi de oameni nu-si planifica banii, astfel ca nu detin economii pentru situatii de urgenta, pensie sau cheltuieli cu educatia copiilor si nu au un plan pentru plata datoriilor la banci, arata un studiu recent.

Peste 70% dintre participantii la studiu spun ca nu detin economii pentru situatii de urgenta, nu au planuri sau economii pentru pensie, iar in cazul a 75% nu exista bani pusi deoparte pentru cheltuielile medicale ale familiei. Totodata, peste 80% dintre respondenti nu au prevazut solutii pentru acoperirea cheltuielilor cu educatia copiilor, iar mai mult de 90% nu au un buget pentru o achizitie de mare valoare, precum un avans pentru un imobil sau o masina.

Asadar, aseaza-te si reflecteaza cu privire la lucrurile care iti aduc cea mai mare bucurie atunci cand le cumperi si aloca pentru acestea o suma lunara fata de care sa nu ai resentimente. Cheltuie acesti bani pe unul sau doua lucruri si atat.

9. Iti permiti orice, fara numar…

Daca iti „permiti” orice sa cumperi, acest lucru poate reprezenta un mod foarte rapid de a intra in datorii. Pentru ca, atunci cand iti „permiti” lucruri, te gandesti numai la cum poti utiliza toti banii de care dipsui pentru a face cumparaturi, de la automobile, telefoane sau vacante exotice.

Doar daca nu este de casa unde locuiesti, cumpara doar acele lucruri pe care le poti achita complet in mai putin de doi ani. n caz contrar, iti vei petrece toata viata cu plati lunare catre lucruri care sunt, in prezent, cel mai probabil, la o valoare mai mica decat datorezi pe ele.

10. Cumperi prea multe maruntisuri

10 lei aici, 20 de lei acolo, toate aceste sume se acumuleaza. Este foarte usor sa iti spui ca: „Sunt doar 10 lei. Nu stiu ce o sa fac cu el, dar o sa cumpar acest lucru marunt!„. Problema cu acest obicei de a cheltui este ca daca iti vei spune acelasi lucru zi dupa zi, in cele din urma, la finalul fiecarei lui vei fi cheltuit milioane pe nimic, doar o gramada de obiecte inutile.

Rezista tentatiei de a cheltui bani pe lucruri marunte si fara valoare. Vei fi mult mai fericit cu o achizitie de calitate si mai mare, care iti va aduce plus valoare in timp.

sursa: wall-street.ro


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.