Într-un viitor apropiat Republica Moldova nu va încheia un acord de finanțare cu FMI

Republica Moldova nu va încheia un acord de finanțare cu FMI, a lăsat să se înțeleagă, fostul Prim-viceguvernator al BNM Marin Moloșag. Potrivit lui, Chișinăul are de îndeplinit angajamentele asumate față de finanțatorii străini, iar după se vor discuta detaliile noului acord.

Tradițional când mergem la asemenea întâlniri vom avea întâlniri cu factorii de deciziei ai FMI și cu alți parteneri de finanțare ai Republicii Moldova. Se va discuta ce se întâmplă în Republica Moldova și eventual despre planurile și eventual despre un program cu fondul”, a explicat Moloșag.

Marin Molosag
Marin Moloșag. foto: infomarket.md

Potrivit lui Moloșag, deocamdată nu se poate vorbi de termen de semnare a unui acord cu FMI, ci despre așteptările partenerilor de dezvoltare și despre acțiunile pe care trebuie să le facă Chișinăul. Totul la timpul său. „Eu cred angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova corespund în mare parte cu ale FMI. Noi cunoaștem ce vor ei și ce avem de făcut. Urmează să ne suflecăm mânicile și să muncim”.

La prezentarea prognozei economice de pe 8 aprilie șeful Băncii Mondiale, Alex Kremer se arăta suspect de semnarea unui acord cu FMI. „Noi ne sincronizăm dialogul cu FMI. Aprobarea unui program de finanţare cu FMI va fi un fel de dovadă că au fost întreprinse măsuri ireversibile pentru a controla situaţia din sectorul bancar. Nu cred că ar fi corect să comentez acest subiect. Experienţa din alte ţări ne-a arătat că acordurile pot fi pregătite foarte repede atunci când există un angajament cert din partea autorităţilor naţionale de a întreprinde măsurile necesare”, spunea Kremer.

Economiștii susțin că încheierea unui program de colaborare cu FMI are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern.

Ultimul acord cu FMI în sumă de 570 mil. USD, Republica Moldova la încheiat în 2010. FMI de nenumărate ori a atras atenţia la carenţele privind transparența din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic. Or, tocmai din această cauză, dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor, Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD, ceea ce a dus la suspendarea acordului încheiat în anul 2010.

Autor: Victor URSU


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.