Parcurile industriale din Republica Moldova întregistrează, în patru ani de activitate, o dinamică ascendentă a investițiilor și a cifrei de afaceri, generând fonduri suplementare la buget și locuri de muncă.
Astfel, Ministerul Economiei estimează pentru perioada 2011 – I semestru 2015, un volum total al investițiilor de peste un miliard de lei în șase parcuri industriale (PI „Tracom”, mun. Chișinău, PI „Bionergagro” or. Drochia, PI „Răut” mun. Bălți, PI „Edineţ” or. Edineț, PI „Triveneta Cavi Divelopment” or. Strășeni, și PI „FAIP” or. Durlești), iar în două parcuri industriale (PI „Tracom”, mun. Chișinău și PI „Răut” mun. Bălți), în care s-a desfășurat activitate economică, volumul veniturilor încasate, de asemenea, va depăși un miliard de lei.
Deocamdată, datele oficiale pentru perioada 2011- T I 2015 relevă un volum total de investiții în aceste șase parcuri industriale de 842,8 mln. lei, iar suma veniturilor încasate în parcurile industriale de la Chișinău și Bălți fiind de 919,3 mln.
Succesul parcurilor industriale a fost precedat de efortul echipei Ministerului Economiei de a dezvolta infrastructura de afaceri și a oferi investitorilor condiții atrăgătoare de activitate. La ora actuală investitorii din parcurile industriale beneficiază de un șir de stimulente precum schimbarea gratuită a destinației terenului pentru crearea parcului industrial, privatizarea terenului aferent construcțiilor la prețul normativ, o reducere de până la 70% din prețul stabilit de legislație pentru arenda terenurilor și/sau clădirii, optimizarea controalelor de stat, finanțarea din bugetul de stat sau din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) a construcției infrastructurii tehnice și de producție din cadrul parcurilor industriale ș.a.
Până la finele anului curent se preconizează finalizarea lucrărilor de construcție a uzinei de cablaje industriale, energetice de înaltă și medie tensiune ”Triveneta Cavi” din Strășeni. Proiectul presupune deschiderea a cel puțin 1000 de locuri de muncă, volumul de export preconizat în primul an va constitui 50 de milioane de Euro sau aproximativ 1 miliard de lei.
Sursa: Ministerul Economiei