Programul de stat “Prima casă” a fost lansat oficial

Programul de stat ”Prima Casă” devine funcțional începând cu 26 martie curent. Din această dată, cetățenii pot depune cereri de finanțare la băncile care au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Din data de 26 martie, băncile comerciale Moldinconbank, Victoriabank și Agroindbank, sunt pregătite să recepționeze în toate filialele lor din țară cererile de finanțare în cadrul programului guvernamental.”Programul extinde accesul la creditul ipotecar către persoanele tinere, cu efect direct în crearea unei premize de stabilitate pentru acest segment de populație și diminuarea efectului de migrație. Întrucât acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul devine mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare. Rata anuală cu care se va opera la moment, constituie aproximativ 9,03%”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de lansare.

Vezi care sunt pașii de urmat pentru a primi credit în cadrul Programului de stat ”Prima casă”

Beneficiari ai programului „Prima Casă” pot fi toți cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară.

Totodată, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul „Prima Casă” vor fi considerate eligibile. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare al creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani.
Implementarea programului va fi realizată prin intermediul ODIMM care este delegată să emită garanții în numele statului în favoarea băncilor participante la Programul “Prima Casă”. Creditele bancare destinate procurării locuințelor în cadrul Programului vor fi garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului.

“Cei care își doresc să aplice la Program își vor alege individual locuința, vor pregăti actele necesare și le vor depune la una dintre băncile participante la Program. Persoanele interesate pot achiziționa un credit ipotecar până la un milion de lei cu un avans de 10% din valoarea locuinței. Ulterior, aplicantul va semna cu vânzătorul contractul de vânzare-cumpărare și împreună cu reprezentatul băncii, contractul de ipotecă, la notar. După înregistrarea celor două contracte la Agenția Servicii Publice, vor fi prezentate băncii, iar instituția bancară va oferi creditul”, a precizat Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.

Vezi căror criterii trebuie să corespunzi în cadrul Programului ”Prima casă”

Cererile de acordare a creditului ipotecar vor fi depuse în orice filială a băncilor partenere din mun. Chișinău și întreg teritoriul țării.

Detalii despre Programul de stat ”Prima Casă”: condiții, lista actelor necesare, băncile participante etc. pot fi accesate pe pagina web www.primacasa.gov.md. De asemenea, persoanele interesate pot obține un răspuns detaliat, apelând la numărul de telefon (022) 22 60 65 (INFOLINE).

Vezi cum să economisești pe ipotecă

Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments

  1. Dorin Răspunde

    Un proiect binevenit. Multi bani platesc tinerii pentru chirie, bani pe care acum pot sa ii plateasca pentru propria casa.

  2. Andrei Răspunde

    Iata ca atunci cind este vointa se reuseste de realizat lucruri importante pentru cetateni. Sper ca si in continuare pentru Guvernul Filip va fi o prioritate imbunatatirea calitatii vietii.

  3. Spencer Răspunde

    Un proiect pur și simplu genial! Ce de plăcut îmi va fi să achit ca la chirie, dar pentru apartamentul meu personal! Aici Guvernul chiar să arătat din cea mai bună parte.