Rolul businessului este esențial în avansul economic al Moldovei

Companiile din Republica Moldova joacă un rol important în combaterea corupției, creșterii economice și îmbunătățirii climatului de afaceri. Deși, adesea, businessul este perceput ca participant la corupție, marea majoritate a întreprinderilor sunt în primul rând victimele fenomenului.

Este mesajul conferinței, „Rolul businessului în îmbunătățirea guvernării și climatului de investiții”. Evenimentului a fost organizat cu suportul Centru International Pentru Antreprenoriat (CIPE) și IDIS ”Viitorul” cu susținerea financiară BERD.

La deschiderea evenimentului, Natalia Oțel-Belan, Director Regional Adjunct, Eurasia și Asia de Sud, Centrul Internațional pentru Antreprenoriat Privat (CIPE) a declarat că businessul trebuie să continue să fie un jucător activ în îmbunătățirea situației economice din Republica Moldova.

Rolul lui este nu doar să-și mențină afacerea și să o crească, să lupte zi de zi cu toate riscurile cu care se confruntă, ci să și determine schimbările prin acțiunile pe care le întreprinde. Rolul lui este să consolideze această poziție a businessului, să comunice, să creeze acest canal și să determine aceste schimbări.

”Businessul joacă un rol important în dezvoltarea țării, iar în ultima perioadă sunt atestate progrese pentru îmbunătățirea climatului de afaceri. Vorbim aici de venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova. Totodată, BERD este cel mai mare investitor din R. Moldova. Banca a început să activeze în ţară după proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991. De atunci, banca a susţinut economia cu investiţii în valoare de 1,2 miliarde de euro prin intermediul a 120 de proiecte în domeniul financiar, agricol, energetic, infrastructură şi producţie. În 2017, investiţiile BERD în Moldova au atins un nivel record de 130 de milioane de euro”, a afirmat Angela Sax, şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Moldova.

Participanții la eveniment au spus că mediul de afaceri din Republica Moldova trebuie să realizeze că de fapt puterea de decizie le aparține. Această putere este în efort comun. Un întreprinzător singur nu poate să schimbe situația, nu poate să schimbe legislația sau să îmbunătățească mediul de afaceri. Dar dacă oamenii de afaceri își consolidează eforturile pentru a schimba lucrurile, atunci ei pot să obțină mult mai multe rezultate – prin advocacy.

Dumitru Albulesa, directorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor susține că oamenii de afaceri din Republica Moldova se confruntă cu foarte multe probleme, iar o parte dintre ei sunt necompetitivi cu businessul din străinătate. „De exemplu costurile pentru transportatorii auto sunt foarte mari. Obținerea autorizației de transport în Republica Moldova costă peste 20 de euro, în timp ce în străinătate – 2 euro. Or, acest lucru generează exodul transportatorilor. Deși autoritățile cunosc problemele oamenilor de afaceri, soluționarea problemelor se face foarte lent sau chiar deloc”.

În concluzie, participanții la conferință au recomandat autorităților să fie mai deschise la doleanțele businessului, iar măsurile pe care le întreprind să răspundă la necesitățile societății în primul rând.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.