Expert-Grup: Indicele de Alertă Timpurie denotă încetinirea creșterii economice în următoarele luni

În pofida dinamicii economice pozitive din ultimele luni, se amplifică tendințele ce ar putea periclita creșterea economică în viitorul apropiat. Factorii care vor limita expansiunea economică sunt determinați de vechile metehne ale economiei naționale, competitivitatea scăzută și productivitatea joasă a muncii, condițiile climaterice din acest an, precum și implicațiile alegerilor din toamna asupra mediului de afaceri. Concluziile au fost prezentate, la 15 iunie, în cadrul unei conferințe de presă de lansare a publicației trimestriale „Realitatea Economică”.

Potrivit experților Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, riscul factorilor electorali se va manifesta prin reticența companiilor private de a investi, cu repercusiuni și asupra creditării bancare. În plus, o serie de inițiative cu tentă electorală care deja au fost lansate, cum sunt programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chișinău Arena”, dar care nu au o acoperire bugetară clară, riscă să afecteze stabilitatea finanțelor publice. Lipsa precipitațiilor ar putea afecta și ea creșterea economică din acest an, compromițând mai multe recolte agricole, deși în primele luni producția agricolă, în special, cea animalieră a cunoscut o creștere marginală.

Chiar dacă majoritatea sectoarelor economiei naționale au înregistrat ușoare dinamizări în primul trimestru al anului 2018, dinamică susținută și de implicarea mai activă a statului prin majorarea investițiile publice, aprecierea MDL limitează perspectivele de creștere ale economiei, prin scăderea puterii de cumpărare a remiterilor și scumpirii exporturilor.

Pe lângă principalele evoluții ale sectoarelor economice din ultimul trimestru, ediția din iunie a „Realității economice” a mai analizat și calitatea politicilor și inițiativelor lansate și a modului în care acestea răspund provocărilor economiei naționale. Astfel, experții sunt de părerea că unele dintre acestea sunt ancorate preponderent în interese electorale, fără a contribui la bunăstarea țării, și au, mai degrabă, un caracter populist. Un exemplu în acest sens este programul „Drumuri bune pentru Moldova”. „Cadrul juridic aprobat de către Guvern pentru finanțarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” nu conține o argumentare și acoperire financiară clară.

O parte din finanțarea acestui program a fost planificată să vină din sursele Fondului Rutier (circa 51% din volumul total al Fondului). Pentru restul sumei destinate programului nu au fost indicate sursele de finanțare și investițiile se vor face „pe măsura acumulării resurselor financiare necesare”. Astfel, bugetul programului nu a fost acoperit cu cel puțin 366,0 mil. MDL”, afirmă Iurie Morcotîlo, economist la Expert-Grup și co-autor al publicației.

Experții au analizat și decizia ANRE privind majorarea prețurilor plafon la carburanți, afirmând că deși ANRE pare să aplice în mod justificat metodologia de formare a prețurilor, miezul problemei ține de marja comercială mult prea generoasă inclusă în metodologia respectivă. În vederea soluționării problemei respective, este necesară implicarea mai activă a Consiliului Concurenței în vederea depistării și contracarării eventualelor practici anticoncurențiale de pe piața produselor petroliere. Impulsionarea concurenței este principalul instrument care va permite în mod durabil stabilirea justificată a prețurilor.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.