Vezi care sunt pașii de urmat pentru a aplica la Prima Casă 3

Dacă ai participat la Programul de stat „Prima Casă” și ți-ai cumpărat o locuință și ai copii, atunci poți beneficia de compensație din partea statutului, prin așa numita „Prima Casă 3”.

Dacă nu ai participat la Programul de stat „Prima Casă”, îți recomand să citești criteriile de eligibilitate și pașii de urmat.

Compensația se acordă lunar pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarul pentru achitarea creditului ipotecar pe care l-a obținut în cadrul Programului de stat „Prima casă”.

Mărimea compensaţiei lunare se calculează după următoarea formulă:

C1 = (Cr * N%) / L1

unde:

 • C1 – compensaţia bănească lunară;
 • Cr – valoarea creditului ipotecar (suma principală), care nu include dobînzile aferente, comisionul de garantare şi alte plăţi bancare;
 • N – procentajul atribuit în funcţie de numărul de copii minori, după cum urmează:
  pentru familiile/tutorii/curatorii cu 1 copil – 10%;
  pentru familiile/tutorii/curatorii cu 2 copii – 25%;
  pentru familiile/tutorii/curatorii cu 3 copii – 50%;
  pentru familiile/tutorii/curatorii cu 4 copii şi mai mult – 100%.
 • L1 – numărul de luni (216 luni) echivalent a 18 ani calendaristici.

Să începem!

Pasul 1:

Scanează în format „pdf” următoarele documente (fiecare fișier nu trebuie să depășească mărimea 5MB):

 1. Buletinul tău de identitate;
 2. Buletinul soțului/soției;
 3. Certificatul de căsătorie;
 4. Certificatul de naștere al copilului/copiilor;
 5. Contractul de credit ipotecar;
 6. Contractul de ipotecă;
 7. Contractul de vânzare-cumpărare a locuinței.

Notă: Documentele din punctele 5-7 sunt cele pe care le-ai semnat în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. 

Pasul 2:

Intră pe pagina oficială a Programului de stat „Prima Casă” http://primacasa.gov.md și accesează rubrica „Compensații Prima Casă”.

Pasul 3:

În rubrica „Compensații Prima Casă”, pe partea dreaptă găsești caseta de logare în cabinetul personal. Pentru a te putea loga, este necesar să te înregistrezi în primul rând. Respectiv, nu accesezi „Autentificare”, dar faci click pe „Înregistrează-te”.

Notă: Dacă ai aplicat la „Prima Casă 2” și ai deja un cabinet personal, atunci mergi direct la Pasul 6.

Pasul 4:

Urmează să completezi toate datele care îți sunt cerute pentru a putea fi creat cabinetul personal. După ce ai completat toate datele și le-ai verificat, fă click pe „Înregistrează-te”. După ce ai apăsat, vei fi notificat: „Creat cu succes cont nou. Verificați e-mailul și activați contul”.

Pasul 5:

Mergi la e-mailul pe care l-ai indicat la crearea cabinetului personal ca să găsesți mesajul privind crearea contului. În mesaj vei găsi un buton pe care trebuie să faci click pentru a activa contul.

Pasul 6:

După ce activezi din e-mail crearea contului vei fi trimis direct la cabinetul personal. Dacă nu se întâmplă astfel, atunci urmezi Pasul 2 și te „Autentifici” întroducând adresa de e-mail și parola. După ce ai ajuns în cabinetul personal, alege rubrica „Prima Casă 3”.

Pasul 7:

Rubrica „Prima Casă 3” din cabinetul personal este compusă din două compartimente: „Date despre solicitant” și „Adăugarea componente conexe”. Completează primul compartiment cu datele necompletate automat.

Pasul 8:

Încarcă toate documentele indicate la Pasul 1 în compartimentul 2 al rubricii „Prima Casă 3”. După ce ai încărcat documentele, bifează „Declarația pe propria răspundere”, apasă click pe „Salvare” și apoi pe „Depunere”.

Pasul 9:

Felicitări, ai depus cererea! Pe partea dreaptă a cabinetului personal vei vedea statutul „Depus”, iar sus vei fi notificat că cererea a trecut cu succes și vei primi numărul de înregistrare.

Pasul 10:

Până a beneficia de compensație, verifică statutul cererii în cabinetul personal (pe partea dreaptă) sau pe e-mailul indicat la crearea acestuia. După obținerea compensației, bucură-te de suportul statului la achitarea creditului tău ipotecar.

Notă: După ce cererea va fi aprobată, va fi necesar în cabinetul personal să încarci ”Formularul privind datele bancare” pe care îl ridici de la bancă. Modelul Formularului îl găsești aici.

Vezi care sunt pașii de urmat pentru a aplica la „Prima Casă 2”

Autor: Dionisie ComerzanJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.