Se doreşte susţinerea companiilor farmaceutice din mediul rural

Un grup de deputați au înaintat Parlamentului Republicii Moldova cu titlul de inițiativă legislativă proiectul de Lege pentru completarea articolului 295 din Codul Fiscal.

Deputaţii propun completarea literei (f) şi (g) al articol 295 „Scutirea de taxe”, cu sintagma „farmaciile care activează în mediul rural (sate)”

Această completare presupune că, companiile farmaceutice care activează în mediul rural (sate) vor fi scutite de taxa pentru amenajarea teritoriului şi taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii.

Scopul acestei inițiative, invocat de grupul de deputați, este crearea condițiilor pentru asigurarea sustenabilităţii şi susținerea dezvoltării farmaciilor în mediul rural prin acordarea unor facilităţi sub formă de scutire de unele taxe locale pentru activitate.

În nota informativă a proiectului se mai menţionează că, în condiţiile în care statul nu are posibilitatea pentru dezvoltarea farmaciilor comunitare, ar fi binevenit susținerea iniţiativei private în acest domeniu, fapt ce va permite majorarea accesului populaţiei cu venituri mici la medicamente, inclusive la cele compensate.

Conform datelor Asociaţiei farmaciştilor din Republica Moldova, în prezent, în satele din Republica Moldova activează circa 230 de farmacii, acestea achitând taxe, care variază între 3500-5000 lei.

La moment, proiectul se află în stare de examinare, iar responsabil se face Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe.

Autor: Dionisie Comerzan
In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.