Stas Madan: Miliardul nu e mit

După o declaraţie din Parlament a Guvernatorului Dorin Drăguţanu potrivit căruia pierderile după Jaful Secolului nu sunt de un miliard de dolari, ci de 450 milioane Euro, o parte importantă din presa aservită de la noi a luat această cifră drept referinţă, invocînd Miliardul mai mult drept mit sau hiperbolă.

În contextul ultimilor discuţii despre oportunitatea (şi nu obligativitatea cum ar fi firesc!!!) contractării companiei Kroll pentru a doua fază a investigaţiei am văzut mai multă lume care lua la mişto faza cu Miliardul rostind ostentativ cifra de 450 milioane Euro.

Asta deşi în Raportul Kroll scrie negru pe alb:

Cuantificarea și găsirea urmei fondurilor este parte a unui exercițiu mai amplu care va fi realizat în faza următoare a investigației. Este totuși clar că, în prezent, Banca Socială are de primit de la Fortuna 18,3 miliarde de lei (13,7 miliarde fără dobândă).

La cursul din noiembrie 2014, această sumă este mai aproape de un Miliard de…Euro, decît Dolari.

Însă chiar dacă aceste sume sunt puse de cineva la îndoială, este suficient să facem apel la memorie şi să urmărim indicatorul asupra căruia Jaful Secolului a avut impact direct şi măsurabil: Activele oficiale de rezervă.

Astfel, de la sfîrşitul lunii August 2014 pînă la finele lui Martie anul curent, rezervele valutare ale statului s-au topit cu aproape un Miliard de Dolari (983 MILIOANE USD). Dacă mai e nevoie de explicaţii adiţionale DE CE, lucrurile stau foarte simplu:

  • Mai întîi a fost furtul din sectorul bancar, golurile lăsate fiind acoperite din rezervele valutare;
  • Apoi panica valutară indusă i-a mai făcut pe oameni să ‘scoată banii de sub saltele’ după cum îi îndemna un ‚deştept’. Şi în această schemă unii s-au îmbogăţit fabulos, iar nota de plată a fost acoperită tot din rezervele valutare şi din banii oamenilor simpli prinşi în jocul panicii.

dinamica rezervelor valutare
Aşa că atunci cînd se găsesc din cei care zic că Miliardul furat e mit sau poveste, faceţi referire la graficul de mai sus. Cifrele vorbesc, dacă există capacitatea de a fi citite.

PS: Şi mai trist e că pe lîngă pierderile nemijlocite din Jaful Secolului, noi cu toţii vom resimţi efectele încă mult timp de acum încolo. Nota de plată e stufoasă, iar „facturile” vor fi destul de variate.

Sursa: Blogul personal Stas Madan


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.