20 de modalităţi concrete prin care poţi învăţa cum să economiseşti bani

Toti avem tentatia de a vedea partea pesimista a finantelor personale. Spunem ca nu ne ajung banii, dar nu ne gandim niciodata la cheltuielile pe care le facem si daca acestea sunt sau nu justificate. “Dar deja m-am strans cat am putut!”, imi veti spune…

Nu reusesc sa ma descurc din salariul pe care il primesc! As vrea sa pun un ban deoparte, dar nu reusesc! Dupa ce platesc rata la banca, imi raman bani doar pentru strictul necesar! Care este secretul tau, cum faci sa economisesti bani?

Si daca ti-as spune ca sunt o multitudine de modalitati prin care poti invata cum sa economisesti bani – sume importante in fiecare luna?

Hai sa facem impreuna un “plan de bataie”. Mai jos am facut un check-list cu modalitati prin care poti economisi. Poti bifa lucrurile pe care le faci deja. Cele ramase nebifate, le poti testa pentru a vedea daca pentru tine functioneaza.

Asadar:

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este o planificare a bugetului lunar. Fa un document Excell in care sa incluzi cheltuielile pe care le ai pe parcursul unei luni.

  • pe o coloana, le poti trece pe cele de utilitati – intretinere, curent electric, cablu TV si internet, telefonie mobila si fixa etc.
  • o alta coloana apartine cheltuielilor curente:
    – pentru alimentatie;
    – cheluieli legate de copii: lapte, pampers, hainute, medicamente, cheltuieli legate de gradinita, scoala etc.
  • a treia coloana o atribuim cheltuielilor ocazionale: iesiri in oras, innoirea garderobei, achizitii de bunuri de uz casnic etc.
  • o a patra coloana este pentru cheltuielile de deplasare: cheltuielile cu carburantul, intretinerea masinii, abonamente pentru transportul in comun.

Dupa o luna, vei putea vedea exact pe ce se duce salariul tau si daca ai avut sau nu cheltuieli extravagante.

20 de modalitati concrete de a economisi bani

1. Fa-ti intotdeauna de acasa lista de cumparaturi cand mergi la market! Oricat ar fi de tentant sa “deraiezi”, incearca sa te tii de plan.

2. Nu cumpara niciodata mai mult decat poti manaca! Stiai ca pana la 48% din totalul cumparaturilor alimentare ajung la cosul de gunoi?

Traducere: Exista sanse reale sa irosesti pana la jumatate din bugetul tau de hrana, daca te lasi luat de val la cumparaturi!

3. Vaneaza ofertele Hypermarketurilor! Foarte serios: stiai ca marile magazine au in fiecare zi discounturi serioase la diferite produse alimentare? Poti beneficia de reduceri de pret de 25-30%, daca te uiti cu atentie printre rafturi sau la vitrinele cu vanzare asistata. Daca mergi seara la cumparaturi, poti gasi reduceri chiar si de 80%, pentru alimentele al caror stoc este pe final, sau care nu s-au vandut suficient de bine pe parcursul zilei.

4. Mergi la piata pentru legume si fructe! De obicei, preturile sunt mult mai mici acolo fata de cele din Supermarket. In plus, din aprilie si pana in octombrie, cumpara fructe si legume de sezon. Este mai ieftin si mai sanatos sa consumi legume si fructe in sezonul cald, decat sa le cumperi iarna din Hypermarket, la preturi exorbitante.

5. Gateste in casa, impreuna cu cei dragi. Pe langa beneficiul financiar evident (costa mult mai mult sa mananci la restaurant, fast-food sau la cantina), vei petrece timp de calitate alaturi de familie si va veti distra de minune.

6. Stiu ca nu este o noutate – probabil ai mai auzit asta: incearca sa economisesti consumul de apa, inchizand robinetul atunci cand nu este absolut nevoie sa fie pornit sau facand dus in loc de baie. Inchide lumina in camerele in care nu stai, nu lasa aerul conditionat sa mearga fara sa fie nevoie si, pe perioada iernii, nu risipi caldura.

7. In timpul saptamanii, pregatste-ti de acasa pachetelul pentru pranz. Evita sa mananci la cantina sau restaurant ori sa comanzi take-away.

Poti economisi aproximativ 300-400 lei in fiecare luna.

8. Consulta pe internet ofertele magazinelor in cazul in care intentionezi sa achizitionzi produse electonice. Vei afla unde poti obtine cel mai bun pret pentru produsul dorit. In plus, vei gasi o multime de recenzii si pareri legate de acesta si vei afla cat de bine se potriveste nevoilor tale. Totodata, poti gasi alternative mai potrivite, oferite de utilizatori ca si tine, care se pricep sau care au le-au testat inaintea ta.

9. Nu folosi un card de credit sau descoperit de cont! Este un produs care doar iti da iluzia ca poti cumpara mai mult. Intr-un final, va veni scadenta si suma va trebui acoperita intr-un fel. Iar dobanda poate ajunge si la 25-30% pe an. In plus, orice card de credit are un comision anual de administrare destul de piperat.

Economisesti minim 20-40 lei/an

10. Iti poti face un card de debit Mastercard, prin care poti beneficia de diferite reduceri la cumparaturi. Totusi, este bine sa iti faci inainte calculul: acest produs are costuri de administrare mai mari. Astfel, daca valoarea totala a discounturilor nu o depaseste substantial pe cea a costurilor de administrare, abandoneaza ideea.

11. Foloseste site-urile de reduceri pentru a achizitiona vouchere pentru diverse distractii in oras. Redutti.ro, de exemplu, este un agregator pe care poti gasi oferte bune pentru timpul liber. Cu putina atentie, vei putea economisi in fiecare luna o suma importanta si, in acelasi timp, vei avea o viata sociala bogata.

Pentru doamne si domnisoare:

Puteti folosi site-urile de reduceri si pentru tot ce tine de beauty. Veti gasi acolo solutii mult mai ieftine si veti economisi sume frumoase in fiecare luna.

12. Daca vrei sa iti inoiesti garderoba, mergi la shopping in perioadele de reduceri, la schimbarea de sezon. Poti economisi, astfel chiar si 50% din pretul produsului. Iti recomand insa sa studiezi in prealabil cu atentie piata, pentru a obtine un beneficiu real de pe urma achizitiei tale.

13. Daca ai copii mici, incearca – pe cat se poate – sa imprumuti patuturi, carucioare, jucarii si haine de la prieteni sau rude care au avut la randul lor copii mici sau achizitioneaza-le second hand de pe site-uri de unde poti vedea exact care este starea produsului, precum olx.ro sau lajumate.ro. Pana la varsta de 12 ani, copii schimba hainele in fiecare sezon, astfel ca vei irosi foarte multe resurse daca vei cumpara hainute noi odata la fiecare 3 luni.

14. Renunta la abonamentul la sala, redu deplasarile cu masina si mergi mai mult pe jos sau foloseste un abonament pentru transportul in comun. Vei economisi benzina, vei face mai multa miscare si astfel vei castiga si la capitolul Sanatate. Daca trebuie, totusi, sa te deplasezi cu masina, iti recomand sa incerci sa rezolvi mai multe treburi printr-un singur drum. Incearca sa nu accelerezi inutil, sa nu turezi motorul mai mult decat este necesar si sa opresti alimentarea la semafoarele lungi. Astfel, poti economisi 1-2 litri la fiecare 100 km parcursi (5-10 lei). Tot pentru soferi: nu uitati ca ofertele de pe site-urile de reduceri pentru diferite operatiuni uzuale in intretinerea automobilului personal va pot pastra sume importante in buzunar in fiecare luna.

15. Alege sa mergi in vacanta la inceput sau la sfarsit de sezon. Costa considerabil mai putin fata de un sejur in plin sezon. Rezerva-ti vacantele prin early booking – poti plati si cu 40% mai putin daca iti rezervi biletele inca din noiembrie sau decembrie pentru vara urmatoare! Poti opta si pentru o oferta last minute, dar aici trebuie sa stii ca nu vei putea alege intotdeauna destinatia visurilor tale. In plus, daca observi ca un anumit hotel are prea multe locuri disponibile in ultimul moment, este posibil ca oferta respectiva sa ascunda anumite probleme.

16. Renunta la fumat! Vei castiga literalmente ani din viata, sanatate, iar un pachet de tigari in minus pe zi iti va aduce economii de 400-450 lei pe luna.

17. Daca folosesti automatele de cafea, poti alege sa ti-o pregatesti acasa si sa o iei cu tine in termos. O cafea pe zi inseamna economii de minim 30 de lei pe luna!

18. Daca esti dependent de gadgeturi, fa-ti un calcul serios al cheltuielilor pe care le genereaza acest obicei pe parcursul unui an. S-ar putea sa ai o surpriza neplacuta…

19. Optimizeaza-ti cheltuielile cu banca! Daca ai conturi active la mai multe banci, poti alege sa le inchizi pe cele care nu iti sunt absolut necesare. Ideal ar fi sa poti ramane cu un singur cont, din care sa gestionezi toate operatiunile prin internet banking, inclusiv plata facturilor de utilitati. Fiecare cont in plus deschis la o alta banca iti va aduce cheltuieli cu comisioanele de administrare.

20. Nu te indatora prin credite de nevoi personale daca nu este absolut necesar. Pe langa dobanda, va trebui sa platesti si o serie intreaga de comisioane si, in loc sa economisesti, cheltuiesti. Incerca sa salvezi bani prin metodele de mai sus si, este foarte posibil sa descoperi ca, vei putea achizitiona produsul dorit doar din economiile facute.

Sursa: BVBescu.ro

bvbescu



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.