25 de beneficiari ai Programului „PARE 1+1” au semnat contracte de finanțare nerambursabilă

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a semnat astăzi, 24 noiembrie, contracte de finanțare nerambursabilă cu 25 de beneficiari ai Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1”. Suma totală a granturilor este de 5,85 mil.lei, care vor atrage circa 16 mil. lei în economia națională.

Finanțarea va ajunge la întreprinderi localizate în 14 regiuni ale țării: câte 4 din mun. Chișinău și raionul Nisporeni, câte 3 din raionul Cahul și UTA Găgăuzia, 2 – raionul Telenești și câte una din raioanele Călărași, Cimișlia, Căușeni, Criuleni, Cantemir, Florești, Hâncești, Râșcani și Strășeni.

Din cei 25 de antreprenori, care au semnat contracte de finanțare nerambursabilă, 11 sunt lucrători migranți reveniți în Republica Moldova, iar restul sunt rude de gradul I ale acestora.

Companiile solicitante de granturi au cuprins toate ramurile economiei naționale. Cei mai mulți beneficiari, 18 la număr, vor investi în agricultură: cultivare de cereale, viță-de-vie, pruni, nuci, aluni, cătină, legume în spații protejate, creșterea animalelor – ferme de ovine, caprine, chinchila și dezvoltarea afacerilor în apicultură. Totodată, 4 beneficiari vor presta servicii de terasament, forare, centre educaționale pentru copii, activități de fitness. Alți 3 beneficiari și-au concentrat activitatea în industria de prelucrare și sectorul agroalimentar: producerea mobilei, fabricarea încălțămintei, a produselor de patiserie, simigerie și panificație.

Finanțarea din bugetul de stat va permite lansarea a 10 start–up-uri și extinderea a 15 afaceri active pe piață.

Potrivit estimărilor, prin implementarea acestor proiecte investiționale vor fi deschise 74 noi locuri de muncă, dintre care 30 pentru femei și 20 pentru tineri.

Semnatarii contractelor urmează să contribuie cu partea lor de investiție, conform regulii „1+1” din banii câștigați în 10 state: Italia, Marea Britanie, Rusia, Franța, Emiratele Arabe Unite, Germania, Olanda, România, Spania și Polonia.

În primele 10 luni ale anului 2017, ODIMM a semnat 152 de contracte de finanțare nerambursabilă în sumă de circa 30 mln. lei, care vor atrage investiții de peste 97,5 mil. lei. Totodată, pentru implementarea Programului „PARE 1+1”, anul acesta în bugetul de stat sunt prevăzute 40 mil. lei.

Sursa: ODIMMJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.