5 lucruri pe care nu le-ai știut despre cardul tău

Cardul bancar…

Am făcut cunoștință cu el încă la facultate.

Atunci când mi-a fost prezentat ca unica cale de a ridica bursa i-am strâns mâna cu neîncredere și scepticism. Însă cu timpul mi-a devenit un bun camarad. Îmi amintesc acum câte speranțe legam de el adesea când mă apropiam de bancomat…

Mai târziu am aflat că împreună cu el e mai confortabil și mai sigur. Îmi păstram la el banii. El îmi achita cumpărăturile. Ba chiar mai și economisea pentru mine pe contul reducerilor oferite doar lui.

De ceva timp mă însoțește pretutindeni. Acum am un prieten de nădejde, știu să mă bucur de tot ce poate face pentru mine și mă cam deranjează dacă se mai găsesc localuri care nu îl acceptă.

În fiecare an tot mai mulți ca mine se împrietenesc cu cardurile lor și nu ne mai imaginăm viața fără ele. Povestea pare a avea un final și așa destul de fericit, dar recent am descoperit unele calități extraordinare ale cardului meu pe care le-aș numi SUPERPUTERI. Vreau azi să mă împart cu aceste descoperiri ca fiecare dintre voi să se poată bucura de ele.

Adevărul e că cardurile bancare au posibilități uimitoare, ele ne pot aduce mult folos și satisfacție.

Iată 5 din ele care mi se par cele mai interesante și utile.

1. Alarmă la fiecare tranzacție

Serviciul adițional de SMS informare este o calitate SUPER a cardului meu bancar. Cu ajutorul lui, în momentul efectuării plăţii (indiferent de suma sau locația unde achit) primesc un SMS care mă informează câți bani și unde am cheltuit. Mai mult, pot vedea acolo și soldul curent rămas pe card. Astfel în orice moment de timp eu știu exact câți bani mai am pe cont și aflu imediat dacă cineva folosește cardul fără acordul meu. Este ca un scut invizibil care mă apără dar mă lasă să văd totul.

2. Achitare fără contact

De un an încoace am un card care îmi permite să achit cumpărăturile fără să îl transmit casierului, fără nici măcar să ating cu el terminalul de plată. Acum pot plăti doar apropiind cardul de cititor.

Seamănă cu o adevărată magie! Ca să plătesc nici nu scot cardul din portmoneu. Mai nou, recent mi-am deschis așa-numitul sticker de plată anexat aceluiași cont de card. L-am lipit pe spatele telefonului mobil și acum achit fluturând cu telefonul spre uimirea tuturor. Zi de zi iau masa într-o cantină ce lucrează după principiul „împinge tava”. Am observat că șirul de tăvi se stopează de obicei la ultimul pas, la achitare. Eu achit acolo din mers și toți din rând mă privesc cu nedumerire dar ușurare…

Cu cardul meu fără contact ( i se mai spune contactless) achit cumpărăturile „din zbor” și mă simt supererou 🙂

3. Rezerve ascunse

Istoriile cu benzi desenate adesea ne arată că supereroii au potențial ascuns. Acesta se deschide de obicei doar în momente excepționale. Așa și eu îmi doresc să am rezerve pentru situații neprevăzute, rezerve exprimate în bani…

Și aici cardul meu s-a dovedit a-mi fi de folos. Demult economisesc din reducerile pe care mi le dă cardul în diferite magazine ( i se mai spune cash-back) dar acești bani economisiți rămâneau pe contul curent și mai devreme sau mai târziu oricum îi cheltuiam. Am fost foarte bucuroasă să aflu că acum pot activa un serviciu care îmi va pune bani deoparte la fiecare cumpărătură ce o voi face-o cu cardul, sistematic și autonom – perfect pentru mine! Acum depun economii în permanența și practic pe nesimțite, iar banii se adună pe un cont de depozit, acolo se păstrează și se mai înmulțesc. Asta îmi dă o senzație de siguranță și mai multă încredere în ziua de mâine.

4. El îmi spune doar adevărul

O însușire foarte rară, aproape de negăsit în lumea oamenilor este capacitatea de a spune doar adevărul. Eu am un asemenea prieten, e cardul meu bancar. Cu ajutorul extrasului din cont el îmi spune tot adevărul despre cheltuielile mele. Recent am început să primesc extrase care îmi grupează cheltuielile pe diferite sfere, mi le arată în grafice și diagrame. De la început nu le-am dat prea multă importanță, dar analizându-le puțin am înțeles ca îmi sunt tare de folos. Mi-am descoperit slăbiciunile și acum mă stărui să le evit. Astfel cardul mă ajută să văd clar realitatea, să văd unde îmi scapă cheltuieli nedorite și să le țin sub control. Mi-am revăzut unele interese, caut căi de a minimiza unele cheltuieli obligatorii și toate astea pentru că am avut ocazia să văd clar cum stau lucrurile pe contul meu de card. Informat deci înarmat!

extras de cont5. Teleportare – accesare la distanță

Operațiunile bancare devin tot mai simple și comode, însă unele din ele în continuare ne fură timp și efort. O astfel de operațiune este primirea transferurilor bănești internaționale.

Acum 2 luni am aflat că cardul meu bancar îmi poate oferi ceva absolut unic. Până acum trebuia să îmi croiesc timp în decursul zilei de muncă, să fac drum până la bancă, să stau în coadă la ghișeu ca să pot într-un final ridica banii. Acum, având cardul meu bancar la îndemână pot uita acest calvar.  Acum primesc transferuri în doar câteva click-uri și nu contează dacă stau pe malul unui lac, la o margine de pădure, la o terasă de vară sau acasă, pe divan, cu o ceașcă de ceai.

În fiecare zi apar noi și noi avantaje pe care ni le oferă cardul bancar: deja putem suplini contul de card de la terminalele cash-in, mai mult! au apărut terminale care primesc valută, o convertesc în lei și ne-o transferă pe card, de asemenea putem face cumpărături pe Internet, achita on-line facturi pentru servicii comunale, transfera banii altor deținători de carduri, putem alege imagini preferate pentru fonul cardul ș.a. Pentru toate astea îi sunt recunoscătoare cardului meu bancar.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

  1. ionel Răspunde

    Mi se pare asa de firesc folsirea unui card (Cred ca il folosesc cel putin de 2 ori mai mult decat cash-ul) incat titlul mi sa parut f aiurea dar l-am deschis sa vad ce zici.
    Mai gandindu-ma un pic mi-am dat seama ca da, in Moldova e nevoie sa se vorbeasca de asa ceva. dar daca vrei sa faci educatie financiara ar trebui sa vorbesti si despre costurile lui, cat economisesti de fapt prin reduceri sau cat pierzi daca il ai/folosesti in Moldova. Caci bancile nostre de toate zilele au niste comisioane de mi-am pus mainile in cap si nun stiam daca sa rad sau sa plang cand am intrebat mai multe detalii despre costuri.
    Stii cumva daca poti folosi revolul in Md?
    Keep up with the good work