Protejează-ţi conturile şi identitatea când efectuezi cumpărături on-line

Confortul pe care îl oferă cumpărăturile de acasă sau de la birou îi determină pe tot mai mulţi clienţi să apeleze la Internet. În ultima perioadă, această formă de comerţ a devenit tot mai frecventă şi în Moldova. Pentru a-ți proteja conturile şi identitatea atunci când folosești cardurile de credit şi de debit pentru a efectua cumpărături on-line, este recomandat să respecţi câteva sfaturi:

Portal cunoscut

Cumpără doar de la firme care îți sunt cunoscute şi despre care ştii că sunt serioase. Ai în vedere că le vei comunica numele, numărul cardului şi probabil adresa şi numărul de telefon.

Informaţie utilă

Tipărește orice informaţie legată de tranzacţiile efectuate on-line şi păstrează pentru orice verificare necesară ulterior.

E-mail

E-mail-ul nu este o cale sigură de comunicare. Pentru ați proteja numerele de cont şi a evita o fraudă cu cardurile, nu trimite prin e-mail numărul de cont şi nici o altă informaţie financiară.

Siguranţa web site-ului

Atunci când furnizezi numărul cardului într-un mediu on-line, verifică gradul de siguranţă pe care îl oferă conexiunea. Cele mai multe browsere afişează o iconiţă specială – o cheiţă sau un lăcăţel – pentru a arăta că site-ul este sigur. De asemenea, mulţi comercianţi oferă pe site-urile lor informaţii referitoare la sistemele de siguranţă pe care le folosesc.

Caută iconiţa specială (o cheiţă, sau lăcăţel), care indică siguranţa web site-ului

Fii sigur că ştii toate detaliile legate de cumpărăturile pe care urmează să le faci, precum:

  • data livrării
  • condiţiile de garanţie,
  • politica de anulare
  • modul în care poţi lua legătura cu unreprezentant al companiei, în cazul în care vei avea întrebări.

Dacă o ofertă este prea bună ca să fie adevărată, probabil chiar nu este pe cât de bună pare la prima vedere, și e mai bine să o evaluezi de doua ori înainte de a-i da curs. Comunică numărul cardului de credit doar atunci când ești cel care inițiază tranzacția on-line. Nu furniza codul PIN sau parola și nici nu folosi codul PIN drept parolă.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.