Începând cu 30 mai 2016, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a început cursuri de instruire a antreprenorilor în cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1”.
Primii 24 de posibili beneficiari ai Programului „PARE 1+1” participă la instruirea în domeniul inițierii și dezvoltării afacerii, care va dura 10 zile, unde își vor dezvolta cunoștințele în domeniile managementului afacerii, contabilității, marketingului, managementului financiar, managementului resurselor umane etc.
La sfârșitul sesiunii participanții vor prezenta și susține planul de afaceri pentru care solicită grantul. Cursurile sunt ținute de experți din Republica Moldova.
Tudor Lupașco, expert în planificarea afacerilor din cadrul ODIMM, a menționat că instruirile nu sunt un lucru convențional pentru completarea dosarului de participare la Program, ci o posibilitate pentru solicitantul de grant de a învăța să prevină riscurile și să gestioneze corect afacerea. Potrivit lui Tudor Lupașco, cele mai mari greșeli în gestionarea afacerilor le fac cei care au ignorat instruirile sau care nu au ținut cont de sfaturile experților. În acest sens, expertul ODIMM a precizat că orice participant la instruiri are dreptul să solicite consultanță particulară, în cazul în care sunt neclarități.
Regulamentul cu privire la implementarea Programului de Atragere a Remitențelor în Economie prevede că dosarul solicitantului de grant trebuie să conțină obligatoriu Certificatul de participare la cursurile de instruire antreprenorială, organizate de ODIMM.
Regulamentul mai prevede că antreprenorii care desfășoară deja o afacere și nu au înregistrat pierderi pe parcursul ultimilor 3 ani sunt în drept să nu participe la instruire, dar vor semna o Declarație pe proprie răspundere privind eficiența activității antreprenoriale. Pentru participare la instruire și suportul antreprenorial, solicitantul va plăti 50% din costul cursului de instruire.
Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.
Sursa: odimm.md