Banca Națională a intervenit pe piață și a colectat echivalentul a 95 milioane USD, susține analistul economic Sveatoslav Mihalache într-o postare pe facebook.
Până la 15 aprilie, banca centrală intervenise cu cumpărări de valută în sumă de 65 milioane USD.
Prin intervențiile pe piața valutară BNM menține leul slab față de dolarul american și moneda unică europeană. Economiștii susțin că banca centrală este interesată să mențină un leul slab în condițiile în care acest lucru aduce mai multe venituri la buget și amortizează recesiunea economică.
În luna februarie, BNM nu a intervenit pe piață cu cumpărări de valută.
În martie 2015, BNM a efectuat operațiuni swap de cumpărare a dolarilor și euro în sumă de 2,95 milioane USD.
Deocamdată cererea pe piața valutară este anemică, deoarece marii cumpărători de valută Gas Natural Fenosa și Moldovagaz nu cumpără masiv valută din piață or, acest lucru duce la aprecierea leului și BNM intervine cu cumpărări de valută.
Ultimele datele al băncii centrale arată că în luna martie oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 27.1 mil. USD (sau cu 20.3%), în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o majorare în proporții mai mici, de 11.7 mil. USD (sau de 8.0%). În rezultat, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 101.8 la sută, comparativ cu 91.4 la sută în luna februarie 2016.
BNM foloseşte în calitate de instrumente de intervenţie valutară atât operaţiuni directe (tranzacţii spot de cumpărare sau vânzare a valutei contra lei moldoveneşti), care influenţează masa monetară, dar şi operaţiuni de reglementare (swap-uri valutare) care sunt instrumente reversive şi nu influenţează masa monetară pe termen lung.
Autor: Victor Ursu