De multe ori sunt întrebat de prieteni în ce este convenabil de investit la moment. Să fiu sincer, nu este o întrebare usoară, deoarece avem foarte puţine instrumente financiare în care s-ar putea investi, chiar si acelea, nu aş putea spune că sunt foarte profitabile, dar oricum au un fruct oarecare.
Am hotărât să analizez două instrumente monetare, depozitul bancar (DB) care este un produs bancar şi bonul de trezorerie (BT) care face parte din valori mobiliare de stat emise de Ministerul Finantelor.
Ambele instrumente sunt pe termen scurt până la 1 an. Sunt instrumente lichide şi cu grad de risc mai mic decăt investitiile în acţiuni.
Depozitul bancar poate fi cu o rată fixă sau fluctuantă a dobânzii, cu drept de completare sau retragere parţială a sumei depozitului, cu capitalizare sau fără capitalizare a dobânzii.
Bonul de trezorerie presupune discont, considerat un instrument cu rata de risc egală cu Zero şi cu cea mai înaltă lichiditate după cash. Bonul de trezorerie se poate tranzacţiona pe piaţa secundară.
Pentru analiză am folosit cea mai mare rată a dobânzii, la moment, la depozitele de pe piața bancară și rata dobânzii la bonurile de trezorerie de la ultima licitație organizată de Banca Naţională a Moldovei din 13 ianuarie, după termen de maturitate.
Rata dobanzii la depozitul bancar de:
- 91 zile – 4,75%;
- 182 zile – 9,50%;
- 364 zile – 10,75%.
Rata dobanzii la bonul de trezorerie de:
- 91 zile – 7,10%;
- 182 zile – 12,71%;
- 364 zile – 13,40%.
Acuma putem vedea ca pentru toate trei termene este mai convenabil de investit în BT, unde rata dobânzii este mai mare decât cea la DB.
Este necesar să menţionez că la investiţiile în bonuri de trezorerie posibil să se mai retină un comision în medie de 0,2% din suma investită.
Autor: Dionisie Comerzan
marius
dar in valuta care este situatia?
Sergiu
nu este chiar corect de comparat cu depozitele in valuta din motiv ca valorile mobiliare de stat se tranzactioneaza doar in lei.