Ce este un analist financiar

Analistul financiar este un specialist care supraveghează și evaluează piața financiară, valutară, acțiunile și părțile sociale, bonurile de trezorerie și orice altă activitate financiară a unei companii, pentru întocmirea unui raport ulterior legat de sănătatea financiară a respectivei companii.

Din raportul său se poate afla ulterior capacitatea acelei companii de a fi solvabile pe piața financiară, capacitatea sau incapacitatea ei de a-și plăti la timp împrumuturile contractate, feedback-urile primate de la clienții cu care respective companie a avut contracte de-a lungul timpului.

Specialistul în aceasta meserie trebuie să aibă studii superioare într-una din ramurile următoare: finanțe, contabilitate, statistica, administrație financiară. În general studii economice solide. În afară de acestea, el trebuie să fie în permanentă capabil să abordeze munca metodic și să aibă abilitatea de a judeca corect problemele financiare și economice cu care vine în contact în analiza financiară intreprinsă.

În cazul în care este deja familiarizat cu mediul financiar de afaceri sau are un master în domeniu, calificarea ii este și mai mult apreciată și poate dobândi chiar certificări internaționale, remunerația crescând pe măsură.

În cadrul companiei, un analist financiar are următoarele atribuții:

  • să monitorizeze și să evalueze evoluția și realizările conducerii în parteneriatul de afaceri și în alte întreprinderi importante;
  • să examineze rapoartele anuale ale companiilor și declarațiile acestora de venituri și cheltuieli;
  • să evalueze riscurile;
  • să estimeze profiturile și pierderile diferitelor investiții sau ale tranzacțiilor comerciale efectuate;
  • să monitorizeze și să evalueze politica financiară la nivel global, detectând cauzele fluctuațiilor în rezultatele economice ale organizației.

Sursa: wall-street.mdJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.