Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în colaborare cu Banca Mondială, va elabora o metodologie de identificare a constrângerilor în domeniul activității întreprinderilor mici și mijlocii și a activității femeilor în afaceri.
Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unei întrevederi de lucru a echipei ODIMM cu reprezentanții Băncii Mondiale.
Tarik Sahovici, specialist superior pentru dezvoltarea sectorului privat și lider de echipă al Programului PAC II, a menționat că identificarea constrângerilor și deficiențelor cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova reprezintă una dintre problemele actuale ale mediului de afaceri moldovenesc, iar identificarea lor ar putea impulsiona activitatea întreprinderilor pentru dezvoltare. Aceste activități au fost stabilite în cadrul asistenței acordate ODIMM de către BM și prevede efectuarea unor studii cu privire la antreprenoriatul din Republica Moldova.
Experții Băncii Mondiale au pus un accent important pe activitatea Platformei Naționale a Femeilor din Moldova și pe necesitatea identificării constrângerilor și problemelor cu care se confruntă femeile care sunt în afaceri.
Echipa Băncii Mondiale a salutat intenția ODIMM de a dezvolta și moderniza serviciul de consultanță a IMM-urilor, prin deschiderea birourilor de suport în business în incubatoarele de afaceri și a propus modernizarea paginii WEB ODIMM, adaptarea acesteia la necesitățile actuale ale sectorului IMM, crearea unui sistem transparent de evaluare a calității servicilor prestate.
Deasemenea a fost discutată posibilitatea creării platformei electronice de instruire e-learning.
Iulia Iabanji, directorul General ODIMM, a menționat că, grație suportului Băncii Mondiale, ODIMM a reușit să realizeze mai multe activități: au fost îmbunătățite și dezvoltate instrumente de suport IMM, a fost facilitată stabilirea relațiilor de afaceri pentru întreprinderile cu potențial de creștere, au fost luate măsuri de eficientizare a activității Fondului de Garantare a Creditelor, gestionat de ODIMM.
Iulia Iabanji a menționat că ODIMM contează în continuare pe suportul Băncii Mondiale, în sensul stabilirii unui sistem viabil de suport pentru antreprenorii cu potențial de creștere, monitorizarea impactului programelor naționale și internaționale asupra mediului de afaceri în particular și a economiei țării în general.
Directorul general ODIMM a relevat că pentru apropierea serviciilor acordate de ODIMM mai aproape de antreprenorii din zonele rurale ale țării, organizația își propune deschiderea a două oficii ODIMM în zonele de nord și de sud ale țării.
Iulia Iabanji a adus sincere mulțumiri echipei Băncii Mondiale pentru cooperare și suportul acordat și a subliniat că conlucrarea celor două echipe va permite stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova.
Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivităţii (UIPAC) este o instituție publică creată pe lângă Ministerul Economiei (Hotărârea Guvernului nr. 895 din 25.08.2005) pentru gestionarea fondurilor acordate Guvernului Republicii Moldova de către donatorii internaţionali în scopul îmbunătățirii mediului antreprenorial și implicit, dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.