Banca Națională a Moldovei a anunțat rata de bază menținută până în luna martie 2018

În cadrul ședinței din 30 ianuarie 2018, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldove (BNM) a adoptat decizia de a menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,5%.

Respectiv, BNM-ul menține ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 9,5% și la depozitele overnight la nivelul de 3,5%.

În același timp, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă rămâne la nivelul de 40%, precum și, din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%.

BNM informează că decizia a fost luată în baza analizei macroeconomice și a asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Aceasta indică o temperare neînsemnată a ritmului de creștere a activității economice în 2018 și 2019 determinată preponderent de presiuni dezinflaționiste din partea cererii agregate, precum și de efectul bazei înalte în 2017.

Conform prognozei curente, rata anuală a inflațieise va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3% înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2.5% în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0% în trimestrul II 2019.

Prin urmare, inflația va constitui 3.7% și 4.7% în medie pentru anul 2018 și, respectiv, 2019.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 01 martie 2018, conform calendarului publicat.

Sursa: Banca Națională a MoldoveiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.