BNM a blocat un încă grup de acționari ai BC „Moldova-Agroindbank” S.A. și a retras confirmarea a doi administratori ai BC „Moldindconbank” S.A.

În ședința din 2 martie 2016, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit că un grup de acționari ai BC „Moldova-Agroindbank” S.A., compus din ÎCS ”Gser Grup” SRL, ”Prodromos Limited”, ”Provix Group” SRL, ”Tush Enterprises” LTD, ”Dresfond Invest Limited”, ”Symbol Wood Limited”, SIA ”Dilnoro Group”, CA ”Alliance Insurance Group” S.A., OOO ”Kомпозит”, ”Multigold Production Limited”, ”Hessond Solution Limited”, ”Setora Limited”, ”Salvia Enterprise” LTD, ”Mattiola Business” LTD, ”Ostryn Business Limited”, ”Azyol Development LTD”, ”Moldasig” S.A., ”Dunlin Invest” LTD, B.C. ”Moldindconbank” S.A., OOO ”Eвробалт”, acționează concertat în raport cu această bancă și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39.58 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

Acționarii BC „Moldova-Agroindbank” S.A. sus-menționați vor fi informați în modul stabilit de lege despre incidența prevederilor art.15 alin.(2) din Legea instituțiilor financiare vizînd suspendarea de drept a exercițiului dreptului de vot, al dreptului de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, al dreptului de a introduce chestiuni în ordinea de zi, al dreptului de a propune candidați pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv și ai comisiei de cenzori ale băncii și al dreptului de a primi dividende.

Banca Națională va solicita imediat acționarilor nominalizați de a se conforma cu prevederile Legii instituțiilor financiare. Acestea stipulează obligativitatea acționarilor de a înstrăina, în termen de 3 luni de la data de 2 martie 2016, acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank” S.A..

În aceeași ședință, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a prescris BC „Moldova-Agroindbank” S.A. ca în termen de 30 zile de la data adoptării hotărîrii sus-menționate să convoace și să desfășoare Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor la care să propună spre examinare chestiunile privind a) încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului băncii; și b) alegerea unei noi componențe a Consiliului BC „MOLDOVA – AGROINDBANK” S.A.

De asemenea, pe data de 2 martie 2016, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a retras confirmarea a doi administratori (vicepreședinți ai Comitetului de conducere) ai BC „MOLDINDCONBANK” S.A. în conformitate cu art. 38 alin. (1) lit. (e) din Legea instituțiilor financiare.

Măsurile întreprinse de Banca Națională a Moldovei au menirea să sporească transparența structurii acționarilor băncilor licențiate, să elimine vulnerabilitățile din sectorul bancar și să contribuie la asigurarea stabilității financiare în Republica Moldova.

Banca Națională va acționa în continuare în conformitate cu legislația în vigoare și cu cele mai bune practici internaționale în vederea sporirii nivelului de transparență a structurii acționarilor și asigurării unei administrări prudente și sănătoase a băncilor.

Amintim, că pe data de 23 decembrie 2015, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit că un grup de acționari ai BC „Moldova-Agroindbank” S.A., compus din [email protected] Ltd, Nestol Limited, Business Worldwide Alliance Financial Services Ltd și Advanced Asset Protection LTD, acționează concertat în raport cu această bancă și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 3,53 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.
sursa: bnm.md


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments

 1. Daniel Răspunde

  BNM poate a greșit odată, ce a permis ilegalităților, din greșeală sau intenționat, dar a fost o greșeală, acuma deja au înțeles că uneori doare, și mulți se pot duce la răcoare, acuma deja sistemul nostru bancar devine mai sigur. Poate că trebuie un precedentent pentru a identifica greșelile, dar nu ca a lui Filat, e prea scump.

 2. FLORIAN Răspunde

  Autoritățile de reglementare în Moldova sunt destul de timide și întârziate. Ele la primele simptome trebuiau să colaboreze și să acționeze. Dar ele de fapt așteaptă una pe alta, și arată doar arată cu degetul în toate părțile. După ce ai lăsat totul sistemul pe burtă și ai dat voie să intre la toți baieții „deștepți” deja mare lucru nu știu dacă mai poți face.

  1. MIKE Răspunde

   E CAZUL SA DEMONSTREZE CA LA BNM LUCREAZA PROFESIONISTI SI NU ALDE PAPA LAPTE DE 3 BANI…

  2. MIKE Răspunde

   Daca au dormit ori s-au facut ca ploua cind au fost furate miliradele din cele 3 banci acum mai au o ultima sansa sa demnstreze ca merita slarile VIP platiti de cetateni: sa publice listele hotilor, adca a celor ce au luat credite „nerambursabile” din cele 3 banci deja lichidate. De ce nu ar putea sa o faca? Doar in prezent acolo sunt administratori speciali din partea BNM? Tara trebuie sa-si cunoasca eroii, si de ce nu si complicii lor. Ar fi bine ca organele competente sa studieze cit costa tacerea BNM?