BNM a recunoscut garanțiile financiare pentru IMM-uri

Banca Națională a Moldovei (BNM) a recunoscut garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în calitate de diminuator a riscului de credit.

Pe data de 29 mai 2020, au intrat în vigoare modificările operate la Regulamentul BNM cu privire la tratamentul riscului de credit pentru bănci potrivit abordării standardizate nr.111 din 24.05.2018.

Astfel acesta a fost completat cu un punct nou – 381, care permite băncilor să aplice o pondere a riscului de credit aferent expunerile față de garanțiile emise de ODIMM în proporție de doar 20%”.

Pentru a beneficia de garanția financiară, antreprenorii trebuie să depună o cerere la una dintre băncile partenere ale ODIMM, după care banca va examina cererea de acordare a creditului și va înainta către ODIMM cererea de garantare însoțită de solicitarea întreprinderii.

ODIMM va examina cererea de garantare în termen de până la 5 zile lucrătoare, iar în cazul acceptării acesteia, banca și solicitantul vor putea semna contractul de credit.

Resursele financiare ale Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) sunt formate din alocații de la bugetul de stat, asistență de la donatori și alte surse.

Până în prezent, ODIMM a emis garanții financiare pentru 415 companii, în valoare de 155,81 milioane de lei, care au facilitat obținerea creditelor bancare în sumă de 460,05 milioane de lei.

Finanțarea IMM-urilor a contribuit la implementarea unor proiecte investiționale în valoare de peste 677 milioane lei și la facilitarea creării și menținerii a peste 1000 locuri noi de muncă.

Sursa: ODIMMJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.