BNM: Analiza grafică a transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice, ianuarie-iunie 2015

În ianuarie-iunie 2015, conform Băncii Naţionale a Moldovei, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 547.81 mil. USD (în scădere cu 28.7 la sută față de aceeași perioadă a anului 2014).

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, 2013 – iunie 2015 (mil. USD)

grafic: bnm.md
bnm.md

Scăderea transferurilor a fost cauzată, în cea mai mare parte, de impactul cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA (-15.6 puncte procentuale), în timp ce diminuarea transferurilor recalculate la cursul din anul precedent a contribuit cu 13.1 puncte procentuale la scăderea totală.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, ianuarie – iunie 2015 (mil. USD) – impactul cursului de schimb

bnm.md
bnm.md

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, anul 2014 (mil. USD) – impactul cursului de schimb

bnm.md
bnm.md

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, anul 2013 (mil. USD) – impactul cursului de schimb

bnm.md
bnm.md

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Transferurile nete conțin datele pe sistemele de remitere de bani în bază de clearing dintre sistem şi banca licenţiată (soldul dintre intrări şi ieşiri). Datele sunt comparabile cu cele publicate anterior (anii 2007-2013). Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice.

Sumele sunt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. De menţionat că atât provenienţa, cât şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lângă remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele nu includ decontările băncilor din partea stângă a Nistrului.

Seriile dinamice privind evoluția transferurilor de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul canalelor oficiale, precum și structura lor valutară, pot fi găsite pe site-ul web oficial al BNM:

Seriile statistice ajustate sezonier ale transferurilor de mijloace băneşti din străinătate pot fi găsite pe pagina web oficială a BNM:

Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea fluctuaţiilor sezoniere şi a efectelor de calendar pentru a permite analiza evoluţiei fenomenului economic.

Sursa: Banca Naţională a MoldoveiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.