Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central au implementat un mecanism de decontare pe bază brută

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central cresc flexibilitatea pietei reglementate de actiuni, incepand cu data de 10 iulie, oferind investitorilor posibilitatea decontarii tranzactiilor pe baza bruta, cu termen de decontare T+0, T+1 sau T+2. Aceasta completeaza mecanismul decontarii pe baza neta cu termen de decontare T+2.

“Pentru tranzactii mari, precum cele deal, poate fi important pentru cumparator sa intre rapid in posesia actiunilor sale si pentru vanzator sa obtina banii corespunzatori. Ei au nevoie de acest lucru pentru a isi creste eficienta tranzactiilor si a managementului portofoliului, avand astfel posibilitatea sa beneficieze de momentul pietei pentru a reinvesti in piata. De asemenea, creeaza noi oportunitati atunci cand se ia o pozitie short si aceasta se deconteaza, pentru a beneficia de volatilitatea pietei. In acest fel, Romania se alatura pietelor care dau investitorilor instrumentele cele mai dezvoltate si mai facile pentru tranzactionare si decontare, intr-un mediu ‘livrare contra plata’.” a declarat Ludwik Sobolewski, Director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Decontarea pe baza bruta creste flexibilitatea si eficienta mecanismelor de tranzactionare si post-tranzactionare. Un ciclu de decontare redus contribuie de asemenea la cresterea eficientei si reducerea riscurilor post-tranzactionare, prin reducerea riscului de contraparte si cresterea vitezei de reinvestire a capitalurilor. Decontarea pe baza bruta este disponibila pentru tranzactiile deal cu actiuni listate pe piata reglementata a BVB.

Silvia Buicanescu, Directorul general al Depozitarului Central: “Depozitarul Central este in mod constant preocupat de imbunatatirea serviciilor de decontare oferite participantilor, pentru a alinia procesele post-tranzactionare locale la cele mai bune practici europene. Suntem bucurosi sa oferim suportul necesar pentru ca decontarea pe baza bruta a tranzactiilor deal incheiate la BVB, sa devina operationala incepand cu 10 iulie. Depozitarul Central si BVB au lucrat indeaproape pe acest nou proiect si suntem mandri ca putem sa venim in intampinarea cerintelor si asteptarilor participantilor la piata, inclusiv prin reducerea tarifelor aplicabile pentru acest serviciu de catre Depozitarul Central.”

In ultimele luni, BVB si Depozitarul Central au intreprins pasi importanti in dezvoltarea infrastructurii pietei, ca parte a reformei menite sa reclasifice Romania ca piata emergenta, de catre provider-ii de indici globali. Pe 6 octombrie 2014, au fost implementate cu succes cele doua proiecte majore de infrastructura a pietei de capital: separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare si migrarea la termenul de decontare T+2.

Sursa: Bursa de Valori Bucureşti



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.