Consolidarea pieței principale a Bursei de Valori Bucureşti

Dupa numeroase masuri implementate incepand cu toamna anului 2014 in vederea dezvoltarii mecanismelor de piata si a consolidarii pietei, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat in iulie 2015 rezultate de varf pentru unele dintre acestea.

Valoarea totala tranzactionata de catre Market Makeri in iulie 2015 a fost cea mai mare valoare lunara inregistrata YTD, de 73mil RON, aducand o crestere de 14,39% fata de luna precedenta. Mai mult decat atat, aceasta reprezinta 7,38% din media valorii lunare tranzactionate cu actiunile incluse in programul de Market Making, fiind cel mai mare procent inregistrat YTD.

sursa: Bursa de Valori Bucureşti
sursa: Bursa de Valori Bucureşti

Activitatea Market Makerilor in totalul valorii tranzactionate pe o actiune ce beneficiaza de acest serviciu a atins in iulie 2015 un nivel relevant pentru unele dintre actiunile incluse in programul de Market Making, dupa cum urmeaza:

sursa: Bursa de Valori Bucureşti
sursa: Bursa de Valori Bucureşti

Comparand datele inregistrate in iulie 2015 vs. iunie 2015, pentru unele dintre actiunile incluse in programul de Market Making, s-au observat cresterea valorii tranzactionate de Market Makeri si a valorii totale tranzactionate pe respectiva actiune in piata sa principala (EBS, EL, SNG, SNP, TLV, RPH).

Iulie 2015 a reconfirmat tendinta cu privire la cresterea relevantei pietei regular ca piata principala pentru actiuni (order-book), avand la baza ponderea mai mare in valoarea tranzactionata a pietei Regular comparativ cu piata Deal: 84,80% (in iulie 2015) vs. 76,98% (in iunie 2015). Comparand YTD 2015 cu YTD 2014, cifrele devin si mai elocvente in ceea ce priveste trendul ascendent: 82,20% (YTD 2015), comparativ cu 53,65% (YTD 2014). De asemenea, valoarea tranzactionata pe piata principala a crescut cu 32,11% in iulie 2015 fata de iunie 2015.

Ludwik Sobolewski, Directorul general al BVB, a declarat: „BVB acorda o mare atentie activitatii de Market Making si apreciaza implicarea actualilor Market Makeri in program. Pentru a imbunatati solutiile dedicate acestora, am actualizat recent termenii programului de Market Making, ce includ si o componenta pentru investitorii de retail. Suntem încrezatori ca si alti participanti se vor alatura programului. Nu este usor sa performezi intr-un mediu in continua schimbare, dar o piata mai buna nu poate fi construita decat daca ne implicam si devenim activi.”

Ca pas urmator in consolidarea si cresterea performantei pietei locale, investitorii asteapta cu interes noile reglementari privind imprumutul de actiuni, tranzactionarea in marja si short selling. Acestea vor conduce la diversificarea mecanismele de tranzactionare, vor sprijini cresterea lichiditatii pietei si a activitatii Market Makerilor.

Sursa: Bursa de Valori BucureştiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.