Corneliu Gandrabur: Am solicitat Parlamentului Republicii Moldova să abroge Legea nr.632 în totalitate

Am solicitat Parlamentului Republicii Moldova să abroge Legea nr.632 în totalitate, precum și să modifice alte acte legislative. Totodată, am solicitat să fie notificat Guvernul Republicii Moldova în vederea modificării unor Hotărâri.

corneliu gandrabur
Corneliu Gandrabur, foto: gandrabur.net

În prezent, în domeniul insolvabilității întreprinderilor acționează două legi. Prin Legea nr.632, se numesc administratori ai insolvabilității persoane fizice înregistrate în calitate întreprinzători individuali, iar în paralel, Legea nr.149 cu privire la insolvabilitate, spune că trebuie de numit administratori autorizați de către Ministerul Justitiei al Republicii Moldova.

Deși art.73 din Legea nr.632 nu a fost abrogat până în prezent, Curțile de Apel numesc administratori autorizați de către Minister, ceea ce este ilegal, deoarece trebuie să-i numească conform art.73 din Legea 632/2001.

În aceeași ordine, am solicitat să fie modificat și art.90 din Codul Fiscal, în vederea includerii administratorilor autorizați în lista persoanelor în privința cărora nu se reține impozitul pe venit la sursa de plată, deoarece aceștia urmează să achite impozitele la fel ca avocații și executorii judecătorești.

Cu privire la polița de asigurare medicală, am solicitat ca administratorii autorizați să fie incluși în lista celor care vor achita taxa fixă anuală, care în prezent este de peste 4 mii lei.

La fel, am cerut modificarea HG cu privire la obligația eliberării bonurilor fiscale. Consideră că, administratorii autorizați la fel nu trebuie să elibereze bonuri fiscale, la fel cum fac avocații, executorii judecătorești și notarii.

O altă modificare ține de Legea SA. Potrivit Legii SA, organele de conducere ale societății sunt AGA, Consiliul de administrare și Directorul. În cadrul procesului de insolvabilitate, aceste organe sunt înlocuite cu Adunarea creditorilor și Comitetul creditorilor. În prezent, legea conține în cuprinsul său că organele sunt cele prevăzute în „Lege nr.632”, însă această a fost abrogată aproape în totalitate și nu mai poate fi aplicată. Este necesar de exclus numărul legii și de lăsat doar sintagma ”Legea insolvabilității”.

Aștept modificările și completarea legilor.

Autor: Corneliu Gandrabur
Sursa: gandrabur.netJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.