Vrei să știi cum se formează bugetul național și cel al localității tale, cum sunt cheltuiți banii publici, câți bani alocă statul pentru sectorul de tineret, educație sau sănătate și cum te poți implica în procesul bugetar?
Atunci te invităm să devii parte a proiectului „Bugete fără secrete!“. Proiectul este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Proiectul „Bugete fără secrete!“ are drept scop creșterea nivelului de transparență în derularea procesului bugetar din Republica Moldova, consolidarea participării civice la procesul bugetar și îmbunătățirea comunicării dintre societatea civilă și factorii de decizie pe dimensiunea bugetului național și a bugetelor locale.
Pentru atingerea acestor obiective, în perioada mai-iulie 2019, IDIS „Viitorul” va desfășura o serie de activități și evenimente de instruire, informare și conștientizare publică privind procesul bugetar din Republica Moldova. Desfășurarea acestor activități va contribuie la sporirea transparenței bugetului și va încuraja participarea cetățenilor în procesul bugetar la nivel național, regional și local.
Primul eveniment public la care invităm tinerii, profesorii și membrii ai societății civile este discuția publică „Tinerii pentru bugete transparente: informare și participare în procesul bugetar”. În cadrul discuției economista Diana Enachi de la IDIS „Viitorul” va vorbi despre transparența bugetului din Republica Moldova și cum pot tinerii participa la procesul bugetar, iar expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, și ex-vicepreședintele CNTM, Adrian Băluțel vor veni cu o analiză a bugetului public național prin prisma sectorului de tineret. Evenimentul va avea loc vineri, 24 mai, ora 10.00, la ASEM, blocul F, sala 103.
Totodată, așteptăm aleșii locali și funcționarii publici din toată țara, cât și alte persoane interesate, să participe la sesiunile de instruire „Administrații publice eficiente cu bugete transparente”, desfășurate la nivel național:
- Primăria municipiului Cahul: 27 mai 2019, ora 10.00;
- Primăria orașului Ialoveni: 29 mai 2019, ora 9.30;
- Primăria municipiului Bălți: 3 iunie 2019, ora 10.00;
- Primăria municipiului Chișinău: 6-7 iunie 2019, ora 9.30;
- Primăria municipiului Comrat: 10 iunie 2019, ora 10.00.
Suntem convinși că implicarea cetățenilor, a autorităților publice și societății civile va contribui la sporirea transparenței bugetare în Republica Moldova și va încuraja o mai bună comunicare și colaborare între toți actorii implicați în procesele bugetare din țara noastră.
Pentru participarea la evenimentele publice din cadrul proiectului „Bugete fără secrete“ și alte informații, contactaţi: Ana – Maria Veverița, Ofițer de comunicare, pe e-mail la [email protected] sau la numărul de telefon (0 22) 221 844.
Proiectul „Bugete fără secrete!“ este realizat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizeaz ăcercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă. Pentru mai multe detalii despre noi accesați.
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) creează parteneriate pentru promovarea unor societăți reziliente și democratice odată cu sporirea securității și prosperității acestora. Având la bază un parteneriat de succes de peste 20 de ani cu cetățenii Republicii Moldova, USAID oferă asistență la consolidarea guvernanței democratice și creșterii economice a țării. Începând cu 1992, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari SUA în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistență ale guvernului american.
Misiunea FSVC este de a contribui la crearea unor sectoare financiare robuste care să sprijine economii de piață sănătoase în țari în curs de dezvoltare și emergente. Ca entitate non-profit, bazată pe parteneriat public-privat, FSVC desfășoară, la cererea beneficiarilor, misiuni practice de asistență tehnică și instruire prin intermediul unor profesioniști de top specializați în servicii financiare, care activează ca voluntari neremunerați, ori în cazuri specifice, drept consultanți dedicați, pentru a asigura oferirea unei asistențe obiective și la cele mai înalte standarde.