Finance4SocialChange: Bunele practici din antreprenoriatul social autohton

Două exemple de bune practici în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul unui seminar cu tema: „Schimbul de cunoștințe privind sprijinul public pentru încurajarea întreprinderilor sociale”, care s-a desfășurat în Germania.

Este vorba de compania ”Floare de cireș” care timp de 7 ani desfășoară o activitate de antreprenoriat social contribuind la dezvoltarea comunitară, crearea de noi oportunităţi de formare socio-profesională şi angajare a persoanelor defavorizate, și, totodată, oferă servicii de catering în Republica Moldova. A doua organizație care susține domeniul antreprenoriatului social este Fundația “Est Europeană” care vine cu diverse proiecte de dezvoltare și susținere a afacerilor și programe de educație și asistenta tehnică.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului Finance4SocialChange, la care ODIMM este partener alături de reprezentanți din 14 țări din bazinul Dunării. Delegația Republicii Moldova – ODIMM și Ministerul Economiei și Infrastructurii – au punctat că în anul 2017 a fost adoptat cadrul normativ privind recunoașterea antreprenoriatului social, iar acum urmează certificarea întreprinderilor sociale care pot practica acest gen de activitate. În context, reprezentantul MEI a precizat că pentru anul 2019 agenda ministerului include elaborarea și aprobarea măsurilor de sprijin și încurajare a antreprenoriatului social.

Atelierul de lucru a avut drept scop schimbul de experiențe referitor la practicile țărilor partenere pentru a putea fi analizată transferabilitatea și preluarea acestora de către parteneri.

Antreprenoriatul social contribuie la creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale.

Proiectul Finance4SocialChange, co-finanțat din fonduri ale Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI) prin Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 își propune să faciliteze formarea factorilor de decizie politică, agențiile guvernamentale, întreprinderile sociale, intermediarii financiari, catalizatorii de întreprinderi sociale, mediul academic și public pentru a furniza proiecte inovatoare de politici care vor intensifica impactul pozitiv asupra societății din regiunea Dunării.

Programul Transnațional Dunărea are ca obiectiv stimularea inovării și spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural și cultural din regiunea Dunării, îmbunătățirea conectivității și sprijinirea tranziției înspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanțează proiecte de cooperare transnațională în conformitate cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). Aria de cooperare include 14 state din zona de Dunării, respectiv: Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania (landurile Baden Wurttemberg și Bavaria), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Serbia, Republica Moldova și Ucraina (regiunile Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Odesa).



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.