KPMG: La Victoriabank, probleme cu beneficiarii efectivi

Auditorul KMPG a constatat că la Victoriabank ar fi problemele cu beneficiarii finali efectivi care controlează instituția financiară.

Potrivit auditorului, deși banca a dezvăluit numele beneficiarilor efectivi pe baza informațiilor și documentelor aflate la dispoziția băncii și raportate către BNM, auditorul a constatat că ar putea exist alți beneficiari efectivi decât cei dezvăluiți de către bancă în situațiile finali.

Nu am putut determina efectul posibil al acestei limitări asupra informațiilor prezentate privind situația financiară a băncii”, spune KPMG în raportul de audit al băncii destinat acționarilor.

De asemenea, auditorul atrage atenția că una dintre cele mai  mari bănci din Republica Moldova nu are un consiliul funcțional de pe 19 septembrie 2014 în urma suspendării acestuia de către o instanță de judecată și deși Adunarea Acționarilor din 23 octombrie 2015 a ales un nou Consiliu de Administrație, acesta nu și-a început activitatea.

Acționarul dubios de  la Victoriabank ar fi compania off shore Insidown LTD care deține 39,2% din capitalul băncii. Administratorul companiei este este stomatologul german Peter Paul Fischer, dar potrivit reprezentanților băncii, beneficiar final este Serghei Lobanov, milionar rus, care controlează compania de asigurări Arsenal. Insidown LTD, deși și-a înaintat doi membri în Consiliul de Administrație, până în prezent nu au depus actele la BNM pentru a fi confirmați, iar consiliul în prezent este nefuncțional.

Acționar al Victoriabank mai este Victor Țurcan – 10,45%, care împreună cu rudele și familia controlează circa 25% din capitalul băncii. Acționari ai instituției financiare mai sunt BERD – 15,06%, Alphabank România – 12,50%.

Vezi și: Cioclea: La Victoriabank este o problemă care trebuie rezolvată

Autor: Victor URSU


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.