Antreprenorii și doritorii de a-și crea o afacere în raioanele țării vor avea posibilitate să obțină consultanță profesionistă în afaceri prin intermediul birourilor de suport, inițiate în cadrul incubatoarelor de afaceri din cele 9 raioane ale țării.
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a organizat prima sesiune de informare pentru incubatoarele de afaceri privind dezvoltarea serviciului de consultanță în afaceri.
Centrul de Consultanță în Afaceri a fost inițiat de către ODIMM pentru a facilita accesul antreprenorilor la informația privind procesul de inițiere a unei afaceri și de a promova oportunitățile de dezvoltare a businessului prin programele oferite de către ODIMM și alte instituții cu acest profil din Republica Moldova.
ODIMM își propune să stabilească un mecanism de consultanță, care să ofere suport IMM-urilor la toate etapele de dezvoltare a afacerii. Consultanța va fi oferită în baza unui Manual al Serviciului de Consultanță, elaborat de ODIMM, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională Japoneză (JICA).
Mecanismul de consultanță oferă instrumente și informații pentru persoanele care asistă și oferă sprijin în acumularea cunoștințelor, dezvoltarea abilităților și aptitudinilor antreprenoriale, în special, pentru susținerea antreprenorilor începători, care își doresc inițierea și dezvoltarea unei afaceri.
Iulia Iabanji, directorul general ODIMM, a menționat, în cadrul sesiunii de informare, că dezvoltarea sectorului de afaceri în raioanele țării este important pentru economie, iar incubatoarele pot deveni principalii ajutori pentru antreprenorii din teritoriu.
Potrivit directorului general ODIMM, incubatoarele de afaceri au devenit în timp istorii de succes pentru mediul de afaceri din Moldova, ceea ce ne ambiţionează să lărgim sfera de activitate şi să informăm agenţi economici de avantajele oferite de incubatoare. Acestea trebuie să devină centre de informare pentru potențialii beneficiari ai Programelor ODIMM, inclusiv, Programul de Atragere a Remitențelor în Economie Pare1+1, Programul de abilitare economică a tinerilor PNAET, Platforma femeilor din Moldova, inițiată recent de ODIMM, precum și alte programe pentru antreprenori.
Iulia Iabanji a relevat că manualul elaborat în colaborare cu Agenția japoneză JICA, oferă oportunitatea consultantului să identifice și să evalueze oportunitățile de afaceri, să sugereze beneficiarului alegerea formelor de organizare și de lansare a afacerii, să efectueze o evaluare a situației la moment a unei întreprinderi și să sugereze metode de dezvoltare.
Directorul ODIMM a mai spus că scopul final al procesului de consultanță, implementat de ODIMM este dezvoltarea generală a mediului de afaceri și promovarea culturii antreprenoriale, dezvoltarea capitalului uman din Republica Moldova prin îmbunătățirea competențelor manageriale, susținerea antreprenorilor pentru a face alegeri corecte în business.
Centru de Consultanță și Asistență în Afaceri al ODIMM, oferă antreprenorilor sau doritorii de a-și întemeia o afacere informații referitor la oportunitățile de afaceri în Republica Moldova, programele de suport în afaceri, gestionate de ODIMM și alți parteneri de dezvoltare.
Incubatoarele de afaceri din cele 9 raioane ale țării, create cu suportul Uniunii Europene, printr-un parteneriat durabil dintre autoritățile publice centrale și locale și comunitatea donatorilor, vor deveni centre unice de consultanță în afaceri la nivel regional.
Sursa: ODIMM