Moldova a primit din partea UE suport bugetar de 36,3 milioane euro

Moneda euro

Ministerul Finanțelor anunță pe pagina oficială că finanțarea externă, oferită de Uniunea Europeană, sub formă de grant pentru suportul bugetar în sumă de 36,3 milioane euro a fost debursat pe conturile Ministerului.

Obiectivele acestei asistențe sunt crearea locurilor de muncă, sporirea exporturilor pe piața europeană, consolidarea administrației publice, accelerarea dezvoltării rurale și realizarea reformei poliției.

Mijloacele sunt destinate susținerii următoarelor acțiuni:

  • implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între UE și Republica Moldova – 3,0 milioane euro;
  • implementarea liberalizării regimului de vize cu Europa – 5,1 milioane euro;
  • dezvoltarea rurală și a agriculturii – 14,9 milioane euro;
  • realizarea reformei politicii finanțelor publice – 6,4 milioane euro;
  • realizarea reformei poliției – 7,0 milioane euro.

Asistența a fost oferită țării noastre după ce UE a constatat îndeplinirea anumitor condiționalități și înregistrarea progreselor în cadrul celor cinci programe.

Astfel, Republica Moldova a realizat mai multe reforme sectoriale stipulate în acordurile de asistență bugetară cu UE, a îmbunătățit modalitatea de gestionare a finanțelor publice, iar procesul de pregătire a bugetului a devenit mai transparent.

Totodată, a fost înregistrat un progres semnificativ în aplicarea unei politici macroeconomice orientate spre stabilitate, inclusiv a reformelor structurale privind stabilizarea și o mai bună reglementare a sectorului bancar, în conformitate cu programul FMI.

Sursa: mf.gov.mdJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.