Poate fi transmisă coronavirus prin bancnote?

Oamenii ar trebui să înceteze să utilizeze numerar și să folosească metode de plată fără contact pentru a preveni răspândirea coronavirusului, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că răspândirea virusului continuă să escaladeze, scrie publicația dailymail.co.uk.

OMS le-a recomandat oamenilor să se spele pe mâini după ce au manipulat cu numerar, deoarece Covid-19 poate rămâne pe bancnote „la fel ca pe oricare altă suprafață” timp de câteva zile, precum și să acorde prioritate efectuării tranzacțiilor digitale.

Luna trecută, atât China, cât și Coreea de Sud au început să dezinfecteze și să izoleze bancnotele uzate, întrucât ratele mari de infecție au provocat că funcționarii de stat să se grăbească să dezinfecteze locurile publice.

Funcționarii foloseau raze ultraviolete sau temperaturi ridicate pentru a sterilizare bancnotele, apoi le sigilează și le stochează timp de 14 zile înainte de a le permite înapoi în circulație.

Banca centrală a Chinei a făcut o „emisiune de urgență” de patru miliarde de yuani noi pentru provincia Hubei, epicentrul izbucnirii, înainte de vacanța de Anul Nou Chinezesc.

Banca Angliei a recunoscut că bancnotele „pot transporta bacterii sau viruși”, dar nu are în planuri de a face ceva similar.

Un purtător de cuvânt al OMS a declarat pentru telegraph.co.uk: „Știm că banii trec frecvent prin diferite mâinile și pot ridica tot felul de bacterii și viruși. Am sfătui că oamenii să se spele pe mâini după utilizarea bancnotelor și să evite să-și atingă fața. Când este posibil, este bine să folosiți plăți fără contact”.

Nu a fost încă dovedit exact cât timp noul coronavirus poate supraviețui în afara corpului uman.

Conform analizei a 22 de studii anterioare asupra unor viruși similari, se estimează că coronavirusurile umane pot rămâne infecțioase pe suprafețe neînsuflețite până la 2 zile la temperatura camerei.

Un purtător de cuvânt al Băncii Angliei a declarat: „Riscul prezentat de utilizarea unei bancnote nu este mai mare decât atingerea oricărei alte suprafețe, cum ar fi balustrade, mânerile ușilor sau chiar a cardurilor de plată”.

Este important că oamenii să nu intre în panică, să fie responsabili pentru sanatatea lor și a celor din jur, și să respecte igiena personală.

Declarația ministrului sănătății, muncii și protecției sociale în legătură cu posibilitatea transmiterii prin bani a coronavirusului:

Vezi și respectă recomandarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova:Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

  1. P Răspunde

    Mai ales in Moldova unde oamenii au prostul obicei sa scuipe in varful degetelor pentru a numara bancnotele.